Gemeente Capelle a/d IJssel

|                                                                              |
Persbericht
datum:
5 juli 2005
nummer:
110
|                                                                              |
Nieuwe regels inzamelen kleding

De gemeente veranderde haar regels op het gebied van het huis-aan-huis inzamelen van kleding. Vanaf 1 januari 2006 wordt er aan één vaste - het Leger des Heils - en drie wisselende ideële organisatie's een vergunning afgegeven.

Huidige gang van zaken
Jaarlijks ontvangt de gemeente verzoeken van instanties met de vraag om -in het daarop volgende jaar- kleding te mogen inzamelen. Alle aanvragers worden op een wachtlijst geplaatst. Op dit moment duurt het gemiddeld zes jaar om in aanmerking te komen voor een vergunning. Ook moet een organisatie, voorafgaand aan het inzameljaar, een formele vergunningaanvraag bij ons indienen. De praktijk leert dat dit laatste nauwelijks gebeurt. Hierdoor wordt er de laatste jaren vrijwel geen kleding huis-aan-huis ingezameld. Dit vindt de gemeente uiteraard een ongewenste situatie.

Nieuwe procedure
Vanaf nu verzamelt de gemeente alle aanvragen die in een kalenderjaar binnenkomen. Het Leger des Heils ontvangt, als enige organisatie, jaarlijks een vergunning voor het éénmaal per jaar inzamelen van kleding. Naast het Leger des Heils biedt de gemeente nog drie organisaties de gelegenheid kleding in te zamelen. De overige aanvragen worden afgewezen.

De nieuwe werkwijze levert twee voordelen op. Elke organisatie komt zo binnen nu en een paar jaar in aanmerking voor een vergunning en wij als gemeente zijn ervan verzekerd dat er regelmatig huis-aan-huis kleding wordt ingezameld.

Het spreekt voor zich dat organisaties aan de voorwaarden moeten voldoen die het Centraal Bureau Fondsenwerving stelt.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Patrick Schouteten, woordvoerder/mediavoorlichter van de gemeente Capelle aan den IJssel, telefoon 010-284 8224.


---- --