Gemeente Amsterdam

Werkgelegenheid in Amsterdam in 2004 op peil

5 juli 2005
---
O+S De werkgelegenheid in Amsterdam is in 2004 op peil gebleven. Dit is een prestatie van formaat ten opzichte van eerdere jaren, toen er sprake was van een krimp. Wanneer de Amsterdamse economie weer echt gaat groeien is nog ongewis. Er zijn aanwijzingen dat het herstel doorzet. Zo is het aantal starters licht gestegen en is het aantal faillissementen constant gebleven, beide ten opzichte van 2003. De cijfers over het eerste kwartaal van 2005 zijn echter weinig bemoedigend.

Werkgelegenheid horeca (13 Kb) De zakelijke dienstverlening is de motor van de Amsterdamse economie. In 2004 kwamen er 3.000 banen bij in deze bedrijfstak, die in totaal 94.000 werkzame personen telt, een kwart van de totale werkgelegenheid.

In Slotervaart en Zuidoost nam de werkgelegenheid flink toe in 2004. De belangrijkste redenen hiervoor waren bedrijfsverhuizingen binnen Amsterdam, van het ene naar het andere stadsdeel. Tegenover deze stijging staat een bijna even grote daling van de werkgelegenheid in andere stadsdelen, aangezien het totaal aantal banen in Amsterdam nauwelijks toenam.

Vooral Bos en Lommer en Amsterdam-Centrum raakten banen kwijt. In Amsterdam-Centrum loopt het aantal arbeidsplaatsen al enkele jaren terug, terwijl het aantal vestigingen op peil blijft. In 2004 verdwenen er vooral banen op het gebied van horeca, financiële dienstverlening en transport en logistiek. Er kwamen ook weer nieuwe banen bij, op het gebied van groothandel en creatieve industrie.

Ontwikkeling werkzame personen en vestigingen met werkzame personen in Amsterdam, 1 januari 2001-2005

Werkgelegenheid (22 Kb)

Het ARRA

O+S houdt de ontwikkelingen in de werkgelegenheid bij op basis van het in het ARRA. Het ARRA is een vestigingenregister, waarin de bedrijven, instellingen en zogenaamde vrije beroepsbeoefenaars die in Amsterdam gevestigd zijn, zijn opgenomen. Internet Dienst Onderzoek en Statistiek Download Werkgelegenheid in Amsterdam in 2004 op peil (256 Kb)