Ingezonden persbericht


Juize.FM digitaal op mobiele telefoon

Hilversum, 5 juli 2005 - Vandaag begint KPN in samenwerking met Digitenne, Nozema Services en TNO een test om onder andere Juize.FM in digitale kwaliteit aan te bieden op de mobiele telefoon. Het gaat om de eerste proeven van interactieve digitale televisie via de mobiele telefoon volgens de DVB-H standaard (Digital Video Broadcast-Handheld, een portable variant van Digitenne digitale ethertelevisie). Juize.FM wordt tijdens deze test als enige radiostation aangeboden.

Proeftijd

Tijdens deze proeven worden de interactieve mogelijkheden voor digitale TV op een mobiel toestel getest. Het huidige onderzoek duurt een paar weken en in het najaar volgt een groter onderzoek waar honderden klanten van KPN aan meedoen. Afhankelijk van de test wordt digitale omroep via mobiele telefoons in de loop van 2006 op de markt gebracht. Voorlopig kan digitale radio en tv alleen ontvangen worden op een Nokia 7710 die is uitgerust met een speciale ontvanger.

DVB-H

Met de nieuwe DVB-H technologie worden televisieprogramma's in 'real time' en met haarscherp beeld op mobiele toestellen vertoond. Alsof de kijker gewoon thuis op de bank voor de tv zit. Door naast de broadcast infrastructuur ook gebruik te maken van het mobiele netwerk wordt meer mogelijk dan alleen het passief bekijken van programma's. Consumenten kunnen bijvoorbeeld tijdens het bekijken van de nieuwste muziekvideo's of het luisteren naar Juize.FM direct doorklikken en specifieke diensten gebruiken. Zoals het liedje als ringtone of als full track aanschaffen en downloaden.

Juize.FM is al sinds oktober 2004 te ontvangen via KPN i-mode UMTS en sinds november 2004 via Vodafone live! UMTS. Het verschil met deze proef is dat bij UMTS sprake is van audio streaming via een mobiel telefoonnetwerk, terwijl digitale tv (en radio) in DVB-H gebruik maakt van de etherfrequenties van Digitenne. Tijdens de proef zijn de TV-zenders SBS6, Playboy TV, NOS, CNN en MTV te ontvangen op de mobieltjes. Juize.FM is het enige radiostation dat te ontvangen is.

Juize.FM

Juize.FM is via internet te beluisteren via juize.fm. Het radioprogramma Juize is iedere zondag te beluisteren tussen 20:00 en 00:00 uur op Radio 538. Meer informatie is te vinden op www.juize.fm



Ingezonden persbericht