Ingezonden persbericht


Otto Bock expeditie

Met een handicap naar de top van de Mont Blanc

Amsterdam - 4 juli 2005
Jaarlijks doen duizenden mensen een poging om de top van de Mont Blanc te bereiken. Een tocht naar de hoogste berg van de Alpen vergt veel kracht en uithoudingsvermogen en is niet zonder gevaar. Jaarlijks komen vele alpinisten om tijdens deze bergbeklimming. Deze tocht wordt extra moeilijk als je met een lichamelijke beperking kampt. De Otto Bock Mont Blanc expeditie maakt het voor 5 mensen met een beperking mogelijk om deze uitdaging toch aan te gaan.

In augustus van dit jaar gaan 5 minder-validen een poging wagen de 4810 meter hoge berg vanuit het Franse Chamonix te bedwingen. De deelnemers zijn: Jos Vastenhoud, Flori de Greif, Bibian Mentel, Pierre Herpers en Erica van den Berg. Bij Jos is sprake van een niet volgroeide bovenarm. Hij heeft rechts alleen een 'kort stompje'. Erica heeft het Ehlers Danlos Syndroom, een erfelijke aandoening waarbij het bindweefsel niet goed is aangelegd. Deze aandoening zorgt voor verzwakking van de banden, chronische belastingspijn en vermoeidheid. Ook is er een grote kans op luxaties: het uit de kom schieten van gewrichten. Bij Flori, Bibian en Pierre is er sprake van een onderbeenamputatie.

De reis wordt georganiseerd door de speciaal hiervoor opgerichte stichting 'Buitengewone Sport' en ondersteund door de NKBV (Nederlands Klim- en Bergsportvereniging) en de NeBasNsg (Nederlandse Sportorganisatie voor mensen met een beperking). Voor een belangrijk deel wordt de expeditie gesponsord door Otto Bock, een fabrikant van hulpmiddelen. De hele organisatie ligt bij vrijwilligers onder leiding van het bedrijf Adventure Support. Bij de expeditie zelf gaan ervaren begeleiders mee en kliminstructeurs van de NKBV.