Ingezonden persbericht


Horeca juicht afschaffen toeristenbelasting Rotterdam toe

Gemeenteraad Rotterdam zet streep door toeristenbelasting

WOERDEN, 5 juli 2005 -- Tijdens de behandeling van toeristenbelasting in de Tweede Kamer eind maart legden de Kamerleden de bal neer bij gemeenten. De gemeenteraad van Rotterdam heeft deze bal opgepakt en bij de behandeling van de Voorjaarsnota afgelopen donderdag de motie van de VVD fractie om de toeristenbelasting af te schaffen aangenomen. Na een gedegen, inhoudelijke afweging is men in Rotterdam tot de conclusie gekomen dat logiesbelasting niet past bij het streven om meer toeristen naar de stad te trekken. Daarnaast draagt een toeristenbelasting niet bij aan het terugdringen van lasten- en regeldruk voor ondernemers.

Volgens Jeu Claes, directeur van Koninklijk Horeca Nederland, is dit ook de enige logische en rechtvaardige conclusie die je in het toeristenbelastingdebat kunt trekken. Claes: "Al jarenlang wijst het toeristisch bedrijfsleven gemeenten en landelijke overheid erop dat de problemen met toeristenbelasting de pan uit rijzen. Belastingtarieven kunnen ongebreideld stijgen, de opbrengsten verdwijnen in de algemene middelen, alleen het verblijfstoerisme wordt belast en de administratieve lasten staan in geen verhouding tot de opbrengst. Bovendien sluit men collectief de ogen voor het feit dat toerisme gemeenten juist heel veel geld in het laatje brengt. De horecasector is dan ook enorm blij. Rotterdam heeft als eerste grote toeristische gemeente het lef getoond om een streep te zetten door deze verwerpelijke belasting."

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) trekt intussen een tegengestelde conclusie. Zij stelde afgelopen vrijdag juist voor om de huidige toeristenbelasting uit te breiden naar een veel bredere verblijfsbelasting. Claes: "De VNG schuift hiermee, wederom, moeiteloos alle bestaande problemen met toeristenbelasting terzijde. Door er een verblijfsbelasting van te maken, wordt het gemeenten wel heel makkelijk gemaakt om de eigen kas nog meer te spekken. In plaats van het creëren van een nieuwe, onnodige belasting met bijbehorende administratieve lasten, zou de VNG veel beter haar leden op kunnen roepen een voorbeeld te nemen aan Rotterdam. Die stad ziet toerisme namelijk wel als een speerpunt van beleid."

Noot voor de redactie - Voor meer informatie -