Prins Bernhard Cultuurfonds


Persbericht

Cultuurfondsprijs voor Het Klokhuis
Amsterdam, 5 juli 2005. Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft op voordracht van de jury de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor Kunst- en Cultuureducatie 2005 toegekend aan tv-programma Het Klokhuis. De prijs van 50.000 wordt in oktober uitgereikt in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.

De keuze van de jury is vol overtuiging gevallen op Het Klokhuis. Het Klokhuis beslaat een haast grenzeloos rijk en breed domein van cultuur en doet dat buitengewoon intelligent, geestig en helder en met fraai gebruik van de artistieke middelen die de televisie tot haar beschikking heeft. Deels ontwikkelt Het Klokhuis die middelen zelf, deels is het schatplichtig aan eerdere programma's als De Stratemaker-op-zee-show en de Seniorenshow, die deels door dezelfde makers zijn bedacht. Het Klokhuis gaat niet alleen regelmatig over kunst, het is zelf een eigentijds artistiek televisieproduct en alleen al daardoor educatief op dat terrein. De jury is onder de indruk van het hoge gemiddelde niveau dat Het Klokhuis heeft bereikt en nu al zeventien jaar volhoudt. En dat dankzij een grote groep van getalenteerde medewerkers: van schrijvers tot regisseurs, van presentatoren tot componisten, van acteurs tot cameralieden, van grimeurs tot redacteuren. Het Klokhuis vermaakt jonge kijkers, maar nodigt ze tegelijkertijd uit mee te denken, te onderzoeken, te grijnzen en een mening te vormen. De toon is daarbij van groot belang. Het Klokhuis gaat niet over de hoofden heen. Het gaat ook nooit op of door de knieën, die diepe valkuil van veel kindertelevisie. Het programma is gelaagd, en dus op meerdere niveaus te genieten. Kinderen leren daardoor niet alleen van de vele informatie die Het Klokhuis biedt, maar ze leren ook van de mentaliteit en de toon, van de relativering, van de spot en de zelfspot, van de open en humane mentaliteit. En door vaak te kijken en door iets ouder te worden kunnen ze onder de bodem de dubbele of zelfs driedubbele bodems gaan zien. Die combinatie van kennisontsluiting en mentaliteit en levenshouding maakt Het Klokhuis volgens de jury bij uitstek educatief en daarmee een terechte winnaar van de Prijs voor Kunst- en cultuureducatie.

De jury bestond uit Bregje Boonstra, Edwin Jacobs, Walter van der Kooi, Cornald Maas en Jacob Oostwoud Wijdenes (voorzitter). Het volledige juryrapport wordt bij de uitreiking bekend gemaakt.




Prins Bernhard Cultuurfonds