Provincie Overijssel

Noordoost-Twente bereidt zich voor op titel Nationaal Landschap

Noordoost-Twente is een stap dichterbij haar toekomst als Nationaal Landschap. De provincie Overijssel, de gemeenten Dinkelland, Losser, Oldenzaal en Tubbergen en het Waterschap Regge en Dinkel hebben een ferme handtekening gezet onder het samenwerkingspact dat moet leiden tot de gezamenlijke ontwikkeling van Noordoost-Twente als Nationaal Landschap.

De kracht en de kwaliteit van het gebied vormen de basis voor een verdere uitbouw naar de titel 'Nationaal Landschap'. 'Behoud door ontwikkeling' is het motto voor de komende jaren. "Dit betekent dat Noordoost-Twente zich op sociaal-economisch gebied goed kan ontwikkelen zonder dat de bijzondere kwaliteiten van het gebied verloren gaan. Ze worden er juist door versterkt", aldus gedeputeerde Piet Jansen, portefeuillehouder Landelijk gebied en Water in Overijssel.

Provinciale Staten van Overijssel hebben inmiddels EUR 250.000,-- beschikbaar gesteld voor het maken van het uitvoeringsprogramma en het informeren en inschakelen van de inwoners en organisaties uit het gebied. Het uitvoeringsprogramma is naar verwachting medio 2006 afgerond en bevat dan een beschrijving van de kernkwaliteiten van het gebied en de definitieve begrenzing van het Nationaal Landschap. Daarnaast zit er een concreet uitvoeringsplan bij dat nader ingaat op thema's als landschap en cultuurhistorie, landbouw, recreatie en toerisme, bedrijvigheid en wonen en leefbaarheid.

Het uitvoeringsprogramma vormt de basis voor een convenant tussen Rijk en provincie. Hierin worden de prestaties rond en de financiering van het Nationaal Landschap vastgelegd. "Ik ben ervan overtuigd dat wij als provincie, gemeenten en waterschap en de bewoners van het gebied tot een Nationaal Landschap kunnen komen om trots op te zijn. De wethouders Mentink (Dinkelland), Winkelman (Losser), Lempsink (Oldenzaal) en Van der Vinne (Tubbergen) hebben het convenant samen met de provincie en de heer Mulder van het waterschap Regge en Dinkel ondertekend. Samen zetten we onze schouders eronder", aldus Piet Jansen.

De omvorming van Noordoost-Twente tot Nationaal Landschap betekent niet dat er nieuw beleid wordt ontwikkeld voor het gebied. De Strategische Plannen van de provincie, zoals het Streekplan en het Reconstructieplan en plannen van gemeenten en het waterschap blijven leidend. Deze plannen moeten er juist voor zorgen dat er voldoende ontwikkelingsruimte in het gebied gecreëerd wordt. "Noordoost-Twente is door het Rijk in de Nota Ruimte aangewezen als Nationaal Landschap, omdat het zo mooi is", aldus Piet Jansen. "Samen willen we er nu voor zorgen dat het mooi én sociaal-economisch vitaal blijft."

Nieuwsredactie@prv-oveirjssel.nl

Open bestuursafspraak_nationaal_landschap_noordoost_twente.pdf bestuursafspraak_nationaal_landschap_noordoost_twente.pdf

© 2005 Provincie Overijssel