Provincie Overijssel

Provincie onderzoekt mogelijkheden voor hulp Roemenië

"Onvoorstelbaar dat er in 2005 binnen Europa nog mensen leven zonder een goede watervoorziening en zonder een verantwoorde afvalwaterafvoer", aldus gedeputeerde Jansen, zojuist terug van een bezoek aan Roemenië. Begin dit jaar heeft de provincie Overijssel samen met Gelderland een intentieovereenkomst getekend om op het gebied van water te gaan samenwerken met de provincies Teleorman en Giurgiu ten zuiden van Boekarest. "We zien het als een maatschappelijke verantwoordelijkheid om dit land, dat in 2007 zal toetreden tot de EU, te helpen. Vanwege de nood op het gebied van watervoorziening en riolering is de samenwerking in eerste instantie vooral daarop gericht. De grote overstroming van afgelopen weekeinde heeft de scope verbreed. Op termijn hopen we dat de samenwerking een win-win-situatie oplevert."

Teleorman en Giurgiu zijn geteisterd door een onvoorstelbare overstroming waarbij alleen al in Teleorman zo'n 35 dorpen, veel bruggen en dammen verwoest werden. Alle doorgaande wegen zijn geblokkeerd en de noodtoestand is uitgeroepen. De provincie Overijssel beraadt zich momenteel op de mogelijkheden voor hulp in deze situatie. Gedeputeerde Jansen heeft, namens de provincie Overijssel, zijn medeleven betuigd aan de president van de getroffen gebieden.

De betrokken provincies en waterschappen zouden mogelijk hulp kunnen aanbieden vanuit hun kennis op het gebied van risicobeheersing hoogwater. Daarbij hoopt de provincie Overijssel ook op samenwerking met de provincie Gelderland.

Het bezoek aan Roemenië stond in het teken van drinkwatervoorziening en afvalwaterzuivering. Daarom werden er werkbezoeken gebracht aan kleine dorpen met soms zeer primitieve drinkwatervoorzieningen en modernere centrale drinkwatersystemen. Gedeputeerde Jansen: "Roemenië en zeker het zuiden, zoals Teleorman en Giurgiu hebben een grote achterstand op drinkwatergebied. Het water bevat vaak veel te veel stikstofzouten en is daardoor totaal ongeschikt voor kinderen. Ook komen hoge concentraties bestrijdingsmiddelen en bacteriologische besmettingen in het grondwater voor. In de grotere steden zijn de drinkwaterleidingen vaak lek door gebrek aan onderhoud sinds de omwenteling in 1989 en zijn de zuiveringen verwaarloosd."

De Overijssels/Gelderse delegatie was erg onder de indruk van Roemeense en ook andere buitenlandse jongeren die tijdens de Donaudagen discussieerden over het Donauwater en een handboek voor de Donauproblematiek voorbereiden. Provincies en waterschappen nodigden de jongeren uit om naar Overijssel en Gelderland te komen voor stages op watergebied. "Er bestaan goede mogelijkheden om de Roemeense watermensen te trainen en te helpen bij het voor Roemenië binnenhalen van EU-subsidies. Deze subsidies zijn onontbeerlijk in een arm land als Roemenië om tot structurele oplossingen te komen. Ook zijn wij ingenomen met de betrokkenheid van de waterschappen en van Vitens. Hun deskundigheid is van groot belang voor het vervolg", aldus gedeputeerde Piet Jansen.

Naar verwachting in oktober dit jaar zal een Roemeense delegatie uit Teleorman en het aangrenzende Giurgiu een tegenbezoek brengen aan Overijssel. In de tussentijd worden er diverse trainingen in Roemenië zelf voorbereid en zal er een zogenaamd Masterplan voor Waterbeheer worden opgesteld. Daarnaast gaan burgemeesters en andere verantwoordelijken uit de zuidelijke provincies op excursie naar het noorden van Roemenië, waar veel kleine gemeenten samenwerken op het gebied van watervoorziening. Deze samenwerking is essentieel om in aanmerking te komen voor Europese fondsen.

De Overijsselse delegatie die afgelopen week een bezoek bracht aan de provincies Teleorman en Giurgiu bestond uit gedeputeerde Jansen en vertegenwoordigers van de Overijsselse waterschappen en Vitens. De deelnemende dijkgraven waren Sybe Schaap (Groot-Salland), Marga Kool (Reest en Wieden), Annelies Verstand (Regge en Dinkel) en Henk van Brink (Rijn en IJssel). Aan Roemeense zijde waren twee presidenten van counties (Liviu Dragnea van Teleorman en Victor Boiangiu van Giurgiu) aanwezig. Ook waren er 30 Roemeense burgemeesters, vertegenwoordigers van de Raad van Europa, Vitens NV, Waterschap Rivierenland, diverse internationale jeugdorganisaties, Technische Universiteit Hamburg en vele anderen. Later sloot de Gelderse gedeputeerde Aalderink (Internationale Zaken) zich aan bij de delegatie.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2005 Provincie Overijssel