Deelgemeente Oud-West Amsterdam


Staringpleingarage: eerste volautomatische parkeergarage voor vergunninghouders in Amsterdam!

Op maandag 4 juli treedt de eerste volautomatische parkeergarage voor vergunninghouders in Amsterdam in werking. De parkeergarage onder het Staringplein telt zestig parkeerplaatsen.
Het bijzondere aan de parkeergarage is dat deze vooralsnog alleen door vergunninghouders uit de nabije omgeving van het plein te gebruiken is, zonder dat daarvoor extra betaald hoeft te worden. Op deze manier zal de huidige parkeerdruk in de buurt aanzienlijk verminderen.

Toegangspasje
Vergunninghouders in de straten rondom het plein kunnen via Stadstoezicht in aanmerking komen voor een toegangspasje voor de parkeergarage. Een speciaal systeem leest de kaart en checkt het corresponderend kenteken. Als deze met elkaar overeenstemmen, kan de bestuurder de auto verlaten en wordt de auto automatisch in de garage geplaatst. De bestuurder kan dus zelf niet in de garage.

De Stadsdeelraad heeft gekozen voor een volautomatisch systeem, omdat de ruimte voor hellingbanen voor in- en uitgaand verkeer beperkt is op het relatief kleine Staringplein. Nu is een klein inrijhuisje voldoende om de auto's in en uit de garage te krijgen.

Herinrichting van het plein
In januari 2004 is gestart met de bouw van de eerste ondergrondse volautomatische parkeergarage in Oud-West. Tegelijkertijd met de bouw van de garage heeft ook het plein zelf een metamorfose ondergaan. Het meest opvallend is een ovaal grasvlak met in het midden een aantal hemelbomen. Ook zijn er zitbanken geplaatst, is er een klimrek voor de kinderen en is het plein opnieuw bestraat. Het plein is een ontwerp van landschapsarchitect Bruno Doedens. Bij het ontwerp en de voorbereiding is intensief samengewerkt met een aantal buurtbewoners.

Kosten
De parkeergarage heeft 2,5 miljoen euro gekost en wordt betaald uit de opbrengsten van betaald parkeren in Oud-West. De herinrichting van het plein is grotendeels gefinancierd uit de stedelijke UNA subsidie van
1,4 miljoen euro.

Vertraging
De oplevering van het Staringplein stond aanvankelijk gepland voor dit voorjaar. Maar problemen met een onderaannemer zorgden voor vertraging. Uiteindelijk heeft de hoofdaannemer Ballast Nedam de werkzaamheden aan de garage zelf afgerond.

Parkeren in Oud-West
In stadsdeel Oud-West is de openbare ruimte zeer beperkt en de parkeerdruk hoog. Parkeren wordt door bewoners zelfs aangewezen als het grootste probleem in het stadsdeel. Tegelijkertijd moet parkeren concurreren met andere invullingen van de openbare ruimte, zoals speelruimte voor kinderen, groen en recreatie. Twee jaar geleden heeft het stadsdeel daarom besloten een ondergrondse parkeergarage te bouwen. Door de bouw van een ondergrondse parkeergarage komt er meer ruimte voor groen en blijft er parkeerruimte aanwezig. Ook wordt op dit moment gebouwd aan een parkeergarage in de Eerste Constantijn Huygensstraat met 360 plaatsen. Bovendien zijn er concrete plannen voor 650 ondergrondse parkeerplaatsen bij het project De Hallen.

Werner Toonk, portefeuillehouder Verkeer, over de nieuwe garage: "Met de ondergrondse parkeergarage slaan we twee vliegen in één klap: meer groen in de openbare ruimte zonder verlies van parkeerplaatsen. De zestig plekken zijn een compensatie voor verdwenen parkeerplaatsen bij de herinrichting van de Overtoom en de plaatsing van ondergrondse afvalcontainers. Ik verwacht daarom dat de huidige parkeerdruk in de buurt aanzienlijk vermindert."