Deelgemeente Oud-West Amsterdam


Bestuurders en inwoners van Oud-West ondernemen gezamenlijke acties om het samenleven in de buurt te bevorderen

De afgelopen maanden hebben raadsleden, opbouwwerkers, welzijnswerkers en bewoners gezamenlijk gediscussieerd over het samenwonen en samenleven van verschillende bevolkingsgroepen in het stadsdeel. Aan de hand van stellingen vonden levendige discussies plaats over verschillende thema's, waaronder het verbeteren van de sociale samenhang in de buurt, het belang van de dialoog tussen bewoners, het spreken van de Nederlandse taal, de emancipatie van moslimvrouwen, meer aandacht voor opvoeding en verbetering van de contacten tussen ouders en leerkrachten. De resultaten van de discussies zijn verwerkt in de nota 'Samen Verder'. De nota is afgelopen dinsdag 28 juni door de stadsdeelraad vastgesteld.

Een leefbaar Oud-West

Stadsdeel Oud-West streeft naar een leefbaar, ontspannen omgeving waar iedereen zich thuis kan voelen en betrokken is bij de directe omgeving in het stadsdeel. Dit doel wil het stadsdeel samen met alle betrokkenen realiseren.

Een greep uit de acties

Het is de bedoeling dat bewoners nog dit jaar zelf normen en leefregels opstellen en die met elkaar bediscussiëren. Dit proces wordt door het opbouwwerk namens het stadsdeel opgepakt. Ook stimuleert het stadsdeel dat ouders van schoolgaande kinderen actiever betrokken worden bij wat de kinderen doen op school. Door themabijeenkomsten en vrijwilligerswerk op scholen worden ouders gestimuleerd om de weg in de school beter te leren kennen.

Om geïsoleerde bewoners beter te bereiken organiseert het stadsdeel een pool van intermediairs die buurtbewoners actief gaat benaderen om hen meer te betrekken bij de samenleving. Ook zullen zij bewoners die de Nederlandse taal nog onvoldoende beheersen, stimuleren taalcursussen te volgen.

Verder worden stadsdeelwandelingen georganiseerd om buurtbewoners letterlijk en figuurlijk in beweging te laten komen en elkaar en voor hen onbekende voorzieningen in het stadsdeel te leren kennen.

Met alle betrokken buurtbewoners, organisaties en instellingen wordt permanent gesproken over nieuwe initiatieven.

Voor een deel van de initiatieven is inmiddels in het kader van het stedelijke project "Wij Amsterdammers" steun gevraagd bij de centrale stad.