Provincie Groningen

Provincies ontvangen tweede controlerapport van Europese Commissie 5 juli 2005

De provincies Groningen en Drenthe hebben onlangs een tweede controlerapport ontvangen van de Europese Commissie. Het betreft hier de controle van vijftien projecten, uitgevoerd in het kader van het EPD D2 Groningen en Drenthe, in de periode 1997-1999. In het controlerapport legt de Commissie een voorlopige claim tot terugbetaling bij Groningen en Drenthe neer van fl. 3,5 mln (EUR 1,5 mln). In een eerste controlerapport, eerder dit jaar, legde de Commissie al een voorlopige claim van fl. 18,3 mln (EUR 8,3 mln) bij de provincies neer. De provincies zijn nu in de gelegenheid om te reageren op de bevindingen. Ze vertrouwen erop dat de uiteindelijke claims lager uit zullen vallen omdat een aantal van de gevonden tekortkomingen eenvoudig kan worden gecorrigeerd.

Achtergrond
De provincie Groningen en Drenthe beschikten in de periode 1997-1999 over het zogenaamde EPD D2 Groningen-Drenthe. Een economisch stimuleringsprogramma voor de regio Groningen-Drenthe waarvoor de Europese Commissie circa fl.160 mln (76,7 miljoen ecu) aan EFRO-middelen ter beschikking heeft gesteld.

Medio 2002 is door de provincies Groningen en Drenthe de einddeclaratie voor dit programma ingediend bij de Europese Commissie. Met het oog op de afsluiting van dit programma heeft DG Regio van de Europese Commissie besloten tot een intensieve controle op projectniveau. Daarvoor heeft de controle-eenheid een steekproef uitgevoerd van 31 projecten.

Correctie
Op basis van de voorlopige ambtelijke bevindingen van de Commissie, van de eerste zestien projecten wordt een bedrag gecorrigeerd van fl. 18,3 mln (EUR 8,3 mln) aan EFRO-middelen. In januari en februari van dit jaar zijn nog eens vijftien projecten gecontroleerd. De voorlopige ambtelijke bevindingen van deze controle zijn nu ook binnen gekomen. Hier wordt een bedrag gecorrigeerd van fl. 3,5 mln (EUR 1,5 mln). Het betreft een correctie op basis van eerste bevindingen. Zoals gebruikelijk krijgen de provincies de gelegenheid op de correctie te reageren en de gemaakte keuzes te beargumenteren, waarna het te corrigeren bedrag zal worden bijgesteld.

Reactie
Daarvoor heeft GS Groningen, mede namens GS Drenthe, een antwoordbrief opgesteld, als reactie op het eerste controlerapport, en wordt per project een reactie gegeven. In de reactie van beide provincies op het controlerapport van de Commissie wordt onderbouwd dat de voorgestelde correctie op veel punten niet wordt gedeeld. Ook kunnen bepaalde tekortkomingen worden gecorrigeerd. Een ontbrekende brief in een dossier alsnog toevoegen kan op zichzelf al voldoende zijn. Op basis van eerdere ervaringen gaan de provincies er vanuit dat de reactie zal leiden tot een verlaging van de correctie. Aan een reactie op het tweede controlerapport wordt op dit moment gewerkt.

Op basis van wat dan nog aan correcties resteert, kan vervolgens formeel bezwaar (en beroep) worden aangetekend. In het kader van de uitvoering van het EPD D2 programma Groningen-Drenthe heeft het SNN een algemene reserve opgebouwd die kan worden aangewend voor een eventuele claim.