Gemeente Noordwijk

Gemeente steunt vrijwilligers dierenasiel

Het college van burgemeester en wethouders steunt het initiatief van de vrijwilligers die het Dierenopvangcentrum Noordwijk aan de Lageweg willen open houden. In verband met de ontwikkeling van de naastgelegen wijk Boechorst en het gevaar van geluidsoverlast was er sprake van de opvang op deze plek te beëindigen.

Voor handhaving van het asiel aan de Lageweg is renovatie van het gebouw noodzakelijk. B en w komen tot dit besluit nadat zij op verzoek van de gemeenteraad ook de twee andere opties hebben onderzocht. Daarbij ging het om nieuwbouw op een andere locatie in Noordwijk, of samenwerking met het asiel Stevenshage, dat de dierenopvang verzorgt voor Leiden en omstreken. Het onderzoek heeft uitgewezen dat nieuwbouw elders in Noordwijk geen haalbare optie is. Bij de keuze tussen renovatie van het huidige gebouw of opvang in Stevenshage heeft de doorslag gegeven, dat een voorziening in Noordwijk goed is voor de dieren die van deze opvang afhankelijk zijn en dat het past binnen het actieve vrijwilligersbeleid van de gemeente.

Renovatie van het huidige gebouw komt tegemoet aan eventuele bezwaren van geluidsoverlast in de nieuwe wijk. Hiermee is een bedrag gemoeid van 240.000. Het asiel voldoet dan aan alle nieuwe kwaliteitsnormen die er voor de opvang van zwerfdieren bestaan. Het college stelt voor ten behoeve hiervan een bedrag ter beschikking te stellen van 98.000. Het resterende bedrag moet komen uit het eigen vermogen van de dierenbescherming afdeling Noordwijk en uit acties, sponsoring en donaties. Voor de exploitatie is een jaarlijkse subsidie van de gemeente Noordwijk beschikbaar, neerkomend op een bedrag 0,33 per inwoner per jaar.

Als voorwaarde voor de steun stelt het college dat de financiering van de renovatie en de hieropvolgende expoitatie voor 1 december 2005 formeel gedekt is.

Bij de bevolking bestaat breed draagvlak voor het handhaven van dierenopvang binnen de gemeentegrenzen. Dierenwelzijn gaat veel Noordwijkers aan het hart. De aanwezigheid van zon voorziening in de directe nabijheid vergroot ook de bereidheid ervan gebruik te maken.

Een grote groep vrijwilligers wil dan ook graag hun activiteiten voor het asiel voortzetten. Naast het belang van een goede dierenopvang is het belang dat het gemeentebestuur aan vrijwilligerswerk hecht een argument om het initiatief te steunen.

De afdeling Noordwijk van de dierenbescherming zal het asiel niet meer onder haar hoede nemen wegens fusie en een andere werkwijze.

Maar de commissie die de verschillende mogelijkheden in Noordwijk heeft onderzocht is bereid een stichting te vormen die verantwoordelijk is voor het asiel en professionele ondersteuning zal bieden.

---

Noordwijk, 4 juli 2005

Middelen/Communicatie, tel. 071-3660451

Voor inlichtingen en opmerkingen: mail de gemeente Noordwijk : gemeente@noordwijk.nl

laatste aanpassing: 05-07-2005