Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Betere financiering geneesmiddelen

Minister Hoogervorst heeft de Tweede Kamer een brief gestuurd, waarin hij aangeeft hoe hij weesgeneesmiddelen wil gaan vergoeden. De maatregelen die hij aangeeft betekenen een flinke stap in de goede richting.

De aanpak die de minister voorstelt, biedt een zekere garantie dat nieuwe, dure geneesmiddelen voor spierziekten ook inderdaad vergoed kunnen worden. De minister maakt nu een duidelijk onderscheid tussen geneesmiddelen, waarvan de werkzaamheid goed is aangetoond en die bedoeld zijn voor een zeer kleine groep patiënten, en aan de andere kant dure experimentele geneesmiddelen met een beperkte werking voor grotere groep patiënten. Hierdoor wordt meer recht gedaan aan het bijzondere karakter van de weesgeneesmiddelen, zoals Myozyme voor de ziekte van Pompe. De VSN heeft samen met andere organisaties hier de afgelopen jaren voor gepleit en het is goed te constateren dat de minister daar de juiste conclusies uit getrokken heeft.

De nieuwe regeling brengt weesgeneesmiddelen binnen het bereik voor mensen voor wie ze bedoeld zijn. Dat geldt allereerst voor mensen met de ziekte van Pompe, maar in de toekomst ook voor mensen met andere spierziekten op het moment dat daar geneesmiddelen voor beschikbaar komen.

Dat neemt niet weg dat een aantal zaken nog onduidelijk is, bijvoorbeeld waar het gaat om de toereikendheid van het budget, de toegangskriteria en de vraag wat er gebeurt wanneer het medicijn wordt toegediend buiten een academisch centrum. Maar het belangrijkste is dat er een goede basis ligt voor de vergoeding van weesgeneesmiddelen.

Brief aan de Tweede Kamer.

05 juli 2005

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400