Gemeente Hellendoorn


Kapvergunning voor lindeboom aan Schapenmarkt in Hellendoorn

Op de Schapenmarkt in Hellendoorn staat de 'oude linde', ongeveer 275 jaar oud. Deze linde heeft bij het beheer al lange tijd bijzondere aandacht gekregen. Recent onderzoek wijst uit dat de boom in een verminderde conditie blijft. De boom wordt in toenemende mate aangetast door de zogenaamde tonderzwam, die maakt dat de boom van binnenuit verrot.

De boom heeft in het meest gunstige geval nog een vijftal jaar te leven. Probleem is dat de boom elk jaar een groter veiligheidsrisico met zich mee brengt. Er is een verhoogd gevaar dat de boom omwaait bij krachtige wind, maar er kan bijvoorbeeld ook spontaan takbreuk optreden. Gezien de relatief beperkte periode die de boom nog meegaat, is afgewogen of er nog veel energie moet worden gestopt in het verlengen daarvan met veiligheidsrisico's of dat er beter een nieuwe start gemaakt kan worden met een reeds volwassen linde van elders. Zoals bekend zijn er vergevorderde plannen om de Schapenmarkt te ontwikkelen. Het ziet er nu naar uit dat de projectontwikkelaar van het gebied na de bouwvakantie van 2005 aan de slag wil gaan.

Dat alles bij elkaar heeft het college van B&W doen besluiten om de linde te vellen, waarbij van belang is dat er op één of andere manier zorg gedragen moet worden voor het zo snel mogelijk terugkrijgen van het groene, beeldbepalende element dat de linde in het verleden was en ook nu nog is.

Er is een particuliere grote linde beschikbaar, die zeer geschikt is voor een verplaatsing naar de Schapenmarkt. Deze boom staat nu nog aan de Jipkesbeltweg. Na afronding van de bouwwerkzaamheden (winter 2006/2007) kan de linde van de Jipkesbeltweg verplaatst worden naar de Schapenmarkt. Op deze wijze krijgt de Schapenmarkt snel weer een beeldbepalende boom. Ook vanuit kosten-oogpunt (geen aanschafkosten) is dit voordelig.

Ter compensatie zorgt de gemeente ook voor de aanplant van drie extra kleinere linden op de Schapenmarkt. De lindeboom aan de Jipkesbeltweg veroorzaakt door zijn formaat en standplaats (dicht op een particuliere woning) overlast. Deze linde heeft op 1.30 meter hoogte een doorsnede van ca. 65 cm. Na verplaatsing moet herplant plaatsvinden d.m.v. een kleine boom naar keuze (maat 10/12), te planten in de tuin van hetzelfde perceel.