HBAG Bloemen


05-07-2005
Exporteurs Rusland
Veerman ontmoet Russische minister Gordeev

29 juni 2005 - Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft tijdens zijn bezoek aan de Russische Federatie deze week een ontmoeting gehad met zijn Russische collega Gordeev. De ministers hebben o.a. gesproken over fytosanitaire onderwerpen. Sinds het overleg tussen beide ministers in januari in Berlijn is de Nederlandse Export van plantaardige producten naar Rusland op 15 februari (voor groenten en fruit op 1 maart) hervat en verlopen de meeste zendingen goed. Dankzij nauwe samenwerking is er meer duidelijkheid over de Russische (inspectie)eisen en zijn de inspectieprocedures door de PD aangepast. Veerman heeft aandacht gevraagd voor het Nederlandse voorstel over het instellen van risicocategorieën. Hier zal tijdens het volgende technische overleg in september over worden doorgepraat. Ondanks het interpretatieverschil tussen de EU en de Russische Federatie met betrekking tot de definitie van transit en re-export heeft Veerman aangegeven dat Nederland zich - in afwachting van een oplossing bij de certificering- zal houden aan de Russische eisen.

Veerman heeft erkend dat er nog problemen zijn bij de doorvoer van snijbloemen. Mede op basis van informatie van de Russische Federatie worden overtreders aangepakt. Nederland wil deze aanpak stevig voortzetten.

Veerman en Gordeev hebben verder een Memorandum of Understanding over samenwerking op het gebied van investerings- en handelsbevordering, fytosanitaire en veterinaire aangelegenheden wetenschap en kwekersrechten ondertekend.

Tot slot hebben de ministers afgesproken een agribusiness-forum met Nederland en Rusland in te stellen. Doel van het forum is om regelmatig van gedachten te wisselen en het Nederlandse en Russische bedrijfsleven de gelegenheid te bieden om mogelijkheden en knelpunten aan de orde te stellen.