Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Wetenschap in spagaat

5 juli 2005

De wetenschap in Nederland zit in een spagaat. De maatschappij koestert hoge verwachtingen, terwijl investeringen achterblijven. Dat stelt Peter Nijkamp, voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Hij doet zijn uitspraken in de aanbiedingsbrief bij het NWO-jaarboek 2004.

De wetenschap maakt tumultueuze tijden door. Aldus NWO-voorzitter Nijkamp. Nu kort geleden Brussel de Europese begroting niet rond heeft gekregen, staan de nieuwe budgetten voor het zevende kader¬programma én de vorming van een Europese Research Council ter discussie. Gelukkig deelt overheid en politiek de mening van NWO: investeren in wetenschap is investeren in de toekomst van Nederland. Het tempo van de investeringen blijft echter achter bij de verwachtingen en ambities.

NWO ging in 2004 door met het entameren, beoordelen en toekennen van hoogwaardige onderzoeksprojecten. Zo voerde NWO de voornemens uit van de strategienota Thema's met Talent. NWO heeft nu zo'n 90 subsidieprogramma's verdeeld over negen thema's. Bijna 200 onderzoekers kregen in 2004 een Veni, Vidi of Vici-subsidie. NWO investeerde 123 miljoen euro in nieuwe ontwikkelingen in de wetenschap. Dat ging onder andere via de zogeheten 'open competitie' waarin ruim 400 onderzoeksvoorstellen werden gehonoreerd.

4500 onderzoeksplaatsen
NWO gaf 480 miljoen euro uit aan de wetenschap. De organisatie financierde ruim 4500 plaatsen voor wetenschappelijk personeel bij Nederlandse universiteiten en instituten. Die onderzoekers leverden 51 octrooien, 179 monografieën, 479 proefschriften en 744 bijdragen aan boeken. NWO-onderzoekers publiceerden bijna 6000 maal in zogeheten 'gerefereede' tijdschriften. Bijna elke week verscheen er wel een publicatie over NWO-onderzoek in Science (20 keer) of Nature (21 keer).

Minder beheerslasten voor onderzoekers
NWO heeft zich in 2004 ingezet om de beheerslasten voor onderzoekers te beperken. Daarnaast is de overhead van NWO teruggedrongen. Zo komt het geld zoveel mogelijk ten goede aan de wetenschap.