Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

NOAG-ict: Volgende generatie computers van Dutch Design

5 juli 2005

Het toekomstbeeld van de Nederlandse ICT-onderzoekers is dat Dutch Design de boventoon zal voeren in de nieuwe generatie computers. Dat de onderzoekers klaar staan om aan deze ontwikkeling een betekenisvolle bijdrage te leveren, blijkt uit de Nationale Onderzoeksagenda Informatie- en Communicatietechnologie 2005-2010. Een structurele bijdrage van minstens 45 miljoen euro per jaar is vereist om dit toekomstbeeld te realiseren.

De Nationale Onderzoeksagenda Informatie- en
Communicatietechnologie (NOAG-ict) 2005-2010, getiteld Met vaste hand, is vandaag aangeboden aan prof. dr. Martin Rem, directeur van ICTRegie, het nationale regieorgaan voor ICT-onderzoek en -innovatie. Wie wil weten waar het de komende jaren met het ICT-onderzoek naartoe gaat, kan niet om de NOAG-ict heen. De agenda bevat het portfolio van het Nederlandse ICT-onderzoek.

In de NOAG-ict stelt het ICT-onderzoeksveld zich vier doelen. Zij wil kennis overdragen naar andere wetenschapsgebieden, bedrijfsleven en maatschappelijke partijen. Maar ook een vooraanstaande rol spelen in internationale competities, nieuwe informatie- en communicatietechnologie ontwikkelen én excellent onderzoek verrichten. Door een uitgekiende mix van subsidie-instrumenten in te zetten om deze doelen te bereiken, ziet de NOAG-ict volop potentie en kansen om de computer van de toekomst volgens 'Dutch Design' te realiseren.

Om de mogelijkheden van het Nederlandse ICT-onderzoek optimaal te benutten en uit te bouwen, is een gerichte structurele versterking nodig van de Nederlandse ICT-onderzoekscapaciteit met 440 voltijdbanen. Dit betekent een omvangrijke investering in het middenkader, zoals universitaire docenten en hoofddocenten. Ook de tweede geldstroom voor ICT-onderzoek (die loopt via NWO-gebied Exacte Wetenschappen en Technologiestichting STW) dient extra versterkt te worden. Voor realisatie van de plannen is in totaal 45 miljoen euro per jaar nodig.

In de NOAG-ict hebben de Nederlandse ICT-onderzoekers de kansrijke onderzoeksrichtingen voor de komende jaren samengevat in negen onderzoeksthema's. De onderzoeksagenda besteedt ook aandacht aan de ontwikkelingen in de computerinfrastructuur (grids, clustercomputers) en samenwerking van ICT-onderzoekers met onderzoekers in andere wetenschapsgebieden (zoals cultureel erfgoed, astronomie en bioinformatica).

De onderzoeksagenda is opgesteld onder auspiciën van het Informaticaonderzoek Platform Nederland (IPN), met actieve steun van het NWO-gebied Exacte Wetenschappen en de Technologiestichting STW. Zo'n 150 ICT-onderzoekers leverden het afgelopen jaar in artikelen, bijeenkomsten en het forum van de IPN-website een bijdrage aan de discussie.

...........................

Meer informatie:

* Manoe Mesters (Informatica Platform Nederland)
* t: +31(0)70 344 09 14, mesters@nwo.nl

* Mark Kas (NWO-Exacte Wetenschappen)

* t: +31(0)70 344 08 11, kas@nwo.nl

* Frank Karelse (Technologiestichting STW)
* t: +31 (0)30 6001 268, f.karelse@stw.nl
* zie ook www.informaticaplatform.nl/noagict. Op deze website is na 5 juli het volledige rapport te vinden.