VVD



Nieuws

5 jul 2005 - VVD stemt in met wetsvoorstel Eerste-Kamerfractie Handhavingsstructuur van de Wet milieubeheer

De VVD kan instemmen met het wetsvoorstel Handhavingsstructuur van de Wet milieubeheer. Met name geldt dit ten aanzien van het gekozen uitgangspunt dat handhaving moet plaatsvinden zo dicht mogelijk bij de partijen die het betreft.

De VVD-fractie spreekt haar grote zorgen uit over het feit dat uit verschillende onderzoeken is gebleken dat een substantieel deel van de provincies, gemeentes en waterschappen die met de handhavingstaak op milieugebied worden belast, daarvoor nog niet op orde zijn. Staatssecretaris Van Geel had beoogd per 1 januari 2005 een situatie te bereiken waarin de genoemde bestuursorganen klaar waren de niet geringe verantwoordelijkheden op zich te nemen.

De VVD-fractie heeft van de staatssecretaris geëist er zorg voor te dragen dat uiterlijk aan het eind van dit jaar de gewenste situatie is bereikt. Mocht dit onverhoopt niet het geval zijn dan moet hij niet schromen noodzakelijke aanwijzingen te geven. De fractie van de VVD heeft mede gezien de gebrekkige startsituatie het belang van evaluatie en wel op korte termijn (2007) onderstreept en de staatssecretaris uitgenodigd hierbij harde kwantitatieve ijkpunten te hanteren. Het belang van het milieu en het terugdringen van milieuovertredingen en zeker milieucriminaliteit eisen immers een kordaat optreden van de betrokken overheden.

Downloads

Inbreng ir. N.G. Ketting Wetsvoorstel 29
285.doc (28 kb)
Download bestand