VVD



Nieuws

4 jul 2005 - VVD stemt in met versterking van Eerste-Kamerfractie het bestuur van de publieke omroep

Behandeling Mediawet (29991)

Namens de VVD fractie gaf Paul Luijten steun aan het voorstel om het bestuur van de publieke omroep, vooruitlopend op de grote omwenteling die in 2008 zal plaatsvinden, te versterken.

Bij de publieke omroep is sprake van vliegend verval, de kijkers lopen massaal weg. De omroepen zijn vooral met zichzelf bezig. De Raad van Bestuur dient ruimere bevoegdheden te krijgen om knopen te kunnen doorhakken. Luijten sprak de vrees uit dat de voorstellen nog niet ver genoeg gaan, maar gaf aan dat meer juridisch helaas niet mogelijk is voor het aflopen van de concessieperiode in 2008.

Luijten prees het kabinet dat het nu wil doorpakken. Hilversum heeft lang genoeg gelegenheid gehad zelf met voorstellen te komen maar heeft dat verzuimd. Hij wees ook op de interne strubbelingen bij omroepen als AVRO en NCRV. Luijten: "De TROS geeft steeds aan het publieke bestel te verlaten. Ik constateer dat de TROS er nog steeds zit, maar dat de TROS programma's en presentatoren het bestel inderdaad hebben verlaten. De TROS familie is nu de familie Talpa en De Mol doet zijn naam eer aan".