Technische Universiteit Delft

TU Delft in teken industriële biotechnologie

De TU Delft staat in de week van 3 tot 8 juli in het teken van de industriële biotechnologie. Niet alleen is er het internationale symposium BioTrans 2005, ook wordt het officiële startsein gegeven voor het onderzoeksprogramma B-Basic. Thema en uiteindelijke doel van B-Basic is de duurzame productie van chemicaliën en materialen met behulp van micro-organismen en enzymen.

Van maandag 3 t/m vrijdag 8 juli vindt in de Aula van de TU Delft het internationale symposium BioTrans 2005 plaats. Het onderwerp van het symposium is biokatalyse en biotransformatie, ofwel het omzetten van chemische stoffen met behulp van enzymen en micro-organismen. Het gebruik van micro-organismen en enzymen voor de productie van chemische stoffen is de essentie van de zogeheten witte (of industriële) biotechnologie, die momenteel sterk in opmars is. Ongeveer 350 lezingen en posters zullen tijdens BioTrans 2005 worden gepresenteerd door wetenschappers uit meer dan vijftig landen.

Tijdens BioTrans 2005 zal tevens de kick-off bijeenkomst plaatsvinden van het onderzoeksprogramma B-Basic. Dat gebeurt op woensdagmiddag 6 juli, van 12.30 tot 18.00 uur. B-Basic staat voor Biobased Sustainable Industrial Chemistry, ofwel de bio-gebaseerde, duurzame, industriële chemie van de toekomst. Er is in dit programma vijftig miljoen euro beschikbaar voor onderzoek voor de verdere ontwikkeling van biotechnologie voor de chemische industrie.

Binnen het onderzoeksprogramma zullen onderzoekslijnen starten die zijn gericht op de productie van bulkchemicaliën, fijnchemicaliën, farmaceutische producten en volledig nieuwe materialen. De industriële biotechnologie gebruikt hernieuwbare grondstoffen, zoals landbouwproducten en hun residu. Hierbij worden micro-organismen en enzymen als katalysator gebruikt in productieprocessen.

B-Basic is een programma van NWO-ACTS en staat onder leiding van de afdeling Biotechnologie van de TU Delft. In het programma werken de universiteiten van Delft, Leiden, Wageningen en Groningen samen met de kennisinstituten TNO-MEP en Agrotechnology & Food Innovations en de bedrijven DSM, Akzo Nobel, Shell en Paques.

TV-presentator Jan Douwe Kroeske leidt de kick-off bijeenkomst van B-Basic. Rector magnificus van de TU Delft, prof.dr.ir. Jacob Fokkema, is een van de sprekers die zijn visie zal geven op het onderwerp. Plaats van handeling is de Senaatszaal in de Aula van de Technische Universiteit Delft (Mekelweg 5).

Nadere informatie is te vinden op www.b-basic.nl en www.biotrans2005.bt.tudelft.nl.