Ingezonden persbericht


5 juli 2005

MKB-beleid richten op 'innoveren zonder inventie'

Het innovatiebeleid van EZ moet zich meer richten op een belangrijke groep uit het Midden- en Kleinbedrijf: de 'toepassers'. Ter versterking van het innovatievermogen van deze groep moet meer werk gemaakt worden van kennisabsorptie en kennisverspreiding.

Toepassers vormen de brede middencategorie van MKB-bedrijven die op een pragmatische manier innoveren en daarbij op zoek gaan naar bestaande kennis die ze kunnen toepassen. Deze groep MKB-ers heeft maar beperkt baat bij het huidige innovatiebeleid van de overheid dat zich hoofdzakelijk richt op het stimuleren van het ontwikkelen van nieuwe kennis voor innovaties. Volgens de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) zit in deze bedrijven een groot innovatiepotentieel dat ondersteuning verdient van de overheid. Het gaat om veel bedrijven (naar schatting 200 duizend) die van grote betekenis zijn voor onze economie en werkgelegenheid. Joop Sistermans, voorzitter van de AWT: 'Dit zijn vaak bedrijven die op een buitengewoon creatieve en doelgerichte manier nieuwe dingen bedenken, gebruikmakend van bestaande kennis, en daar heel succesvol in zijn'.

Voorgestelde aanscherpingen in het innovatiebeleid

De AWT bepleit de volgende aanscherpingen in het innovatiebeleid:


· Meer nadruk op het verhogen van het opleidingsniveau in bedrijven.

Toepassers hebben relatief weinig hoger opgeleiden in dienst. Hierdoor kennen ze de weg binnen de publieke kennisinstellingen vaak niet goed en is de absorptiecapaciteit vaak onvoldoende. Om het opleidingsniveau te verhogen adviseert de AWT om voor deze MKB-ers de contacten met studenten te stimuleren, met name door stages. Verder is meer aandacht nodig voor de scholing van werkenden bij 'toepassers', als ook het stimuleren van het in dienst nemen van hoger opgeleiden.


· Versterk de infrastructuur voor kennisverspreiding.

Kennisverspreiding en kenniscirculatie is van groot belang voor het innovatievermogen van toepassers. De voorzieningen hiertoe dienen structureel gefinancierd te worden en minder afhankelijk te zijn van incidentele middelen. Daarbij dient aansturing vanuit het bedrijfsleven gewaarborgd te worden.


· Ondersteun het inwinnen van extern advies voor innovatie.

De AWT adviseert de minister van EZ om de toepassing van het subsidie-instrument 'kennisvouchers' uit te breiden om het bereik onder de doelgroep toepassers te vergroten. Tegelijkertijd dient de lijst uitgebreid te worden van toegestane kennispartners waarbij de vouchers ingediend mogen worden.


· Verbeter de aansluiting met de hogescholen en TNO

Voor toepassers zijn hogescholen en TNO - veel meer dan universiteiten - interessante en natuurlijke kennispartners. Zij zijn echter nog niet optimaal toegankelijk voor deze groep. De AWT adviseert daarom hogescholen te stimuleren door zich meer te richt op toepassers en hen hierop aan te spreken. TNO dient expliciet als taakopdracht mee te krijgen zich op toepassers te richten. Deze taak moet binnen de strategie van TNO een prominente plaats krijgen.

Brinkhorst en Hermans bij presentatie advies

Dinsdag 5 juli a.s. om 13.30 uur biedt de heer Sistermans het advies 'Innovatie zonder inventie, kennisbenutting in het MKB' aan de minister van Economische Zaken de heer Brinkhorst en de voorzitter van MKB-Nederland, de heer Hermans aan. Het advies verschijnt aan de vooravond van de bijeenkomst waarop het Innovatieplatform zich buigt over een actieplan ter versterking van innovatie in het MKB. Vanaf dinsdagmiddag 14.00 uur zal het advies, evenals een samenvatting hiervan, te vinden zijn op de website van de Adviesraad: www.awt.nl.


---

Noten voor de redactie

Het advies 'Innovatie zonder inventie: kennisbenutting in het MKB' staat vanaf 5 juli 14.00 uur, inclusief samenvatting, op de website van de AWT (www.awt.nl). Voor meer informatie kunt u zich wenden tot de secretaris van de AWT, dr. Véronique Timmerhuis (tel. 070 - 311 09 29, e-mail secretariaat@awt.nl)

De Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) is een onafhankelijke adviesraad voor regering en parlement. Onze adviezen gaan over het wetenschaps- en innovatiebeleid en zijn strategisch van aard. De leden van de AWT komen uit kennisinstellingen en het bedrijfsleven.