Nationaal BotenRegister als preventie tegen diefstal


05.07.2005 / 14:39 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Lensink van berkel comm.

Nationaal BotenRegister registreert vaartuigen als preventief middel tegen diefstal.

5 juli 2005 - Tien dure sloepen gestolen binnen 1 maand. Volgens een nieuwsbericht van RTV Noord Holland, van 4 juli jl. zijn er op en rond het Alkmaardermeer de laatste maand tien dure sloepen gestolen. Door deze voorvallen is er wederom een discussie losgebarsten over hoe diefstal van vaartuigen het beste te voorkomen is. Daarbij is de discussie weer heropend over belang van registratie van vaartuigen en het uitgeven van kentekens.

Sinds begin april van dit jaar bestaat de Stichting Nationaal BotenRegister (www.botenregister.nl). Bij het Nationaal BotenRegister kan men zijn vaartuig registreren en worden kentekens uitgegeven. Het doel van registratie is tweeledig, enerzijds moet van een registratie en kenteken een preventieve werking uitgaan en anderzijds moet een vaartuig dat gestolen is beter vindbaar worden.

Sinds enige weken is het ook mogelijk om een foto van een vaartuig te uploaden en vast te leggen in de bestanden van het Nationaal BotenRegister. Na registratie krijgt de scheepseigenaar van de Stichting NBR een registratiebewijs en registratiepas toegestuurd. Op de pas wordt ook eventueel de geuploade foto geprint, zodat bij diefstal alle gegevens beschikbaar zijn.

Het Nationaal BotenRegister is opgezet naar aanleiding van diefstallen in de privé-sfeer en de behoefte die bij verzekeraars ontstond om boten te gaan registreren. Marcel de Kler, Voorzitter en oprichter van Stichting Nationaal BotenRegister, is dan ook ontsteld over het feit dat naar aanleiding van de diefstallen, wederom de discussie oplaait over de noodzaak van het opzetten van een register. 'Het register bestaat al! De booteigenaren moeten zelf alleen overgaan tot registratie van hun boot, om diefstal zoveel mogelijk te voorkomen', aldus De Kler.

In de loop van dit jaar wordt de informatie die inmiddels door het Nationaal BotenRegister is ontsloten, beschikbaar gesteld aan overheids- en opsporingsinstanties, zodat opsporing nog verder wordt vereenvoudigd.

Over het Nationaal BotenRegister
Het Nationaal BotenRegister is een initiatief van de Stichting Nationaal BotenRegister. Stichting Nationaal BotenRegister heeft zich als doel gesteld, diefstal van watersport artikelen (met name van vaartuigen) te doen reduceren. Stichting Nationaal BotenRegister geeft de watersporter de mogelijkheid om via www.botenregister.nl zijn of haar vaartuig te registeren. Met het registreren worden alle specifieke kenmerken van een vaartuig vastgelegd wat preventief werkt en opsporing bij diefstal vereenvoudigt.

Noot voor de redactie,