Gemeente Amsterdam

Basisschool As Soeffah wint Gave Havenprijs 2005

5 juli 2005
---
Lisa Neves Gonçalves

Basisschool As Soeffah in Amsterdam heeft de prijs van het Gave Haven Schoolproject gewonnen. Havenwethouder Mark van der Horst en de voorzitter van Amsterdam Ports Association, Michiel Wijsmuller, overhandigen vanmiddag (dinsdag 5 juli) om 16.00 uur de hoofdprijs, een multimediacomputer, aan de kinderen van de islamitische basisschool.De leerlingen hebben niet alleen de vragen goed beantwoord, maar ook creatieve `haven-raps' (rijmpjes) gemaakt.

Achtergrond Groep 8 van deze school heeft de prijs gewonnen naar aanleiding van de prijsvraag die onderdeel is van het Gave Haven Schoolproject. Bij het basisonderwijs ontbrak het een aantal jaren geleden nog aan goede informatie over scheepvaart, havens, overslag en distributie van goederen. Juist het onderwerp transport, een van de sterke punten van onze nationale economie, bleek sterk onderbelicht te zijn. Daarom heeft Havenvereniging Amsterdam Ports Association (AmPorts), vereniging van bedrijven en overheden in de havens, het Gave Haven Schoolproject opgezet. Leerlingen van de hoogste groepen van het basisonderwijs worden in drie fasen geïnformeerd over het goederenvervoer rondom de havens van Amsterdam. AmPorts organiseerde het project voor de zevende keer.

Opzet van het project Op de scholen wordt eerst het lespakket `Gave Haven' klassikaal behandeld onder leiding van de leerkracht van groep acht. Het pakket geeft op een speelse manier een duidelijk beeld van de scheepvaart- en transportwereld, de eerste kennismaking met de materie. Dit jaar is er binnen het lespakket ook aandacht besteed aan SAIL 2005, door middel van een speciaal kindermagazine genaamd SAIL!, waarin de oude scheepvaart en haven worden vergeleken met de moderne schepen en haven van nu. In de tweede fase komt een havenman naar de school toe en vertelt aan de hand van havenfoto's zijn ervaringen met het werken in de haven. Tenslotte gaan de scholen naar de haven toe om een kijkje in de haven te nemen en zo de theorie aan de praktijk te toetsen.

De stichting Nederland Maritiem Land (NML) heeft het project van AmPorts met belangstelling gevolgd. Nadat vier jaar geleden ook de Rotterdamse haven voor een dergelijk project koos, heeft NML besloten een landelijk lespakket over havens te ontwikkelen. Dit lesmateriaal is onder de naam `Gave Haven' beschikbaar gesteld aan alle basisscholen in Nederland. Verschillende regio's in Nederland maken nu gebruik van dit landelijke havenlespakket. Het project wordt binnen het basisonderwijs zeer goed ontvangen. In 1999 deden er 2600 leerlingen mee aan het project, in 2005 is dit aantal opgelopen tot 5000 leerlingen.

Volgend jaar, van februari t/m mei, gaat het Gave Haven Schoolproject weer van start. Het project wordt mogelijk gemaakt door sponsoring vanuit het bedrijfsleven in het Noordzeekanaalgebied en door subsidies van de vier havengemeenten, Nederland Maritiem Land en de provincie Noord-Holland. Daarmee onderstreept de regio eensgezind het belang van de jeugdvoorlichting.

Pb-125