Provincie Zuid-Holland

Zuid-Holland en de Wmo, méér dan een verplicht nummer

Provincie ondersteunt gemeenten, monitort ontwikkelingen en spreekt partijen ook aan

'Meedoen' aan de samenleving is het doel van de Wmo, de Wet maatschappelijke ondersteuning, die in 2006 van kracht wordt. Mensen blijven zo lang mogelijk zelfstandig wonen en werken, terwijl vrijwilligerswerk en mantelzorg de onderlinge betrokkenheid versterken. Zo moet de zorg aan mensen met een ernstige hulpvraag gewaarborgd en betaalbaar blijven.

De Wmo gaat over lichte vormen van hulp en ondersteuning waarvoor primair de gemeenten verantwoordelijk worden. Gemeenten scheppen de randvoorwaarden voor actief burgerschap, en leveren bepaalde voorzieningen (zoals thuiszorg en huishoudelijke verzorging). Samen met burgers, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven wordt een sterk maatschappelijk middenveld - of civil society - gevormd.

De rol van de provincieDe provincie Zuid-Holland helpt de Zuid-Hollandse gemeenten bij de organisatie van de Wmo-taken. Ook monitort de provincie de ontwikkelingen op bepaalde beleidsterreinen, denk bijvoorbeeld aan de tweejaarlijkse Staat van de Samenleving. Zo nodig zal de provincie maatschappelijke partijen aanspreken op hun acties en/of nalatigheden. De gewenste situatie is die waarin een goed toegeruste lokale overheid voldoende en goede zorg levert aan de lokale gemeenschap.

Regionale Agenda SamenlevingDe Wmo is straks van invloed op tal van provinciale beleidsterreinen: niet alleen de jeugdzorg, het zorgvragers- en seniorenbeleid, de mantelzorg, integratie en inburgering, sport en het vrijwilligersbeleid, maar ook het financieel toezicht gemeenten. De provincie wil afspraken op al deze terreinen straks een plaats geven in de Regionale Agenda Samenleving waarin provinciale en (inter)gemeentelijke doelen worden geformuleerd.Wat levert de provincie?Gemeenten kunnen gebruikmaken van de diensten van een achttal organisaties die door de provincie worden gesubsidieerd. Het gaat om ondersteuning op uiteenlopende terreinen als jeugd, sport of vrijwilligerswerk.

Daarnaast levert de provincie een bijdrage aan het versterken van de cliëntenparticipatie. Zo subsidieert de provincie de Regionale Patiënten en Consumenten Platforms, de Arme Kant van Zuid-Holland en het Provinciaal Overleg Cliëntenraden.

In de meeste Zuid-Hollandse regio's functioneert een Regionaal Zorgberaad of Regionale Commissie Gezondheidszorg (eveneens door de provincie gesubsidieerd). Aan deze zorg-overlegtafels nemen gemeenten, aanbieders van zorg, wonen en welzijn, zorgvragers, zorgkantoor en verzekeraars deel. Een uitstekende gelegenheid om elkaar behulpzaam te zijn bij de implementatie van de Wmo.

Jeugdpreventie (gemeentelijk) en jeugdzorg (provinciaal) zijn 'communicerende vaten'. Om de druk op de jeugdzorg te beperken, is het van groot belang de jeugdpreventie goed te organiseren. Met dit doel sluit de provincie convenanten met Zuid-Hollandse regio's over de aansluiting tussen het jeugdbeleid en de jeugdzorg. Drie thema's staan daarin centraal: opvoedings- en gezinsondersteuning, de aansluiting tussen onderwijs en jeugdzorg en de aanpak van jeugdcriminaliteit.

VervolgDe Startnotitie Wmo die Gedeputeerde Staten hebben vastgesteld, wordt na de zomer in een vergadering van Provinciale Staten behandeld.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22