Dienstenbond CNV

Berekening stijging pensioenpremie Achmea wordt aangepast 05-07-2005

De vakorganisaties hebben Achmea meegedeeld dat de berekening van de verhoging van de pensioenpremie, zoals die op AchmeaNet is verschenen, niet conform de afspraken is. Achmea heeft de fout erkend en zal die corrigeren.

Enige dagen geleden verscheen op Achmea Net een melding, dat de pensioenpremie op basis van de CAO-afspraak van 2003 zou stijgen met 0,95% van de pensioengrondslag. Dit was naar de mening van de vakorganisaties niet conform de intentie van de CAO-afspraak van twee jaar geleden. Daarop zijn de vakorganisaties in overleg getreden met Achmea.

Maandag 4 juli zijn wij met Achmea op dit punt overeengekomen, dat:
1. De pensioenpremie zal stijgen met 0,74% van de pensioengrondslag. Hierdoor blijft meer over van de loonstijging.
2. De volgende premieverhoging niet eerder zal worden doorgevoerd dan per 1 juni 2006 volgens de regels uit de CAO.
3. Er bij de CAO-onderhandelingen van begin volgend jaar (CAO loopt af op 1 juni 2006) gesproken zal worden tussen de vakorganisaties en Achmea over de stijging die dan zal plaatsvinden indien er loonstijging zal zijn.

Uiteraard moet wel de operatie van de ombouw van een percentage van het salaris (was 1%) naar een percentage van de pensioengrondslag (=1,52%) plaatsvinden. De precieze effecten worden op AchmeaNet gepubliceerd.

CAO eindbod aangepast
Achmea heeft naar aanleiding van reacties van ORen, medewerkers en de vakbonden haar eindbod voor de CAO aangepast in die zin dat zij daaraan een overgangsregeling heeft toegevoegd voor medewerkers die tegen hun 40 dienstjaren aan zitten. Nadere informatie over deze overgangsregeling is te vinden op HR Net van Achmea. De CNV Dienstenbond overlegt nu met haar Bedrijfsledengroep (BLG) Achmea of het eindbod opnieuw aan de leden moet worden voorgelegd. Hierover zult u op korte termijn worden geïnformeerd.

Mocht u naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kunt u contact met mij opnemen; j.warnaar@cnvdibo.nl