Gemeente Kerkrade
---

05.07.05: Opening Wijkpunt Kerkrade-Noord

Om het wijkpunt te kunnen openen moest eerst de bal door de korf. Op maandag 4 juli is het Wijkpunt Kerkrade-Noord geopend door wijkwethouder Hans Bosch. Het wijkpunt vormt een ontmoetingsplaats voor de partijen die in Kerkrade-Noord actief zijn en doet dienst als informatiepunt. Tijdens de opening werden meteen de prijswinnaars bekend gemaakt in het kader van de prijsvraag Leefbaarheidbudget Kerkrade-Noord.

Wijkpunt
Het Wijkpunt Kerkrade-Noord is gevestigd in het Socioproject in Eygelshoven, Terbruggen 16. Het punt omvat:
* Kantoorruimte op de begane grond met etalage. Deze ruimte wordt gebruikt als werkruimte annex spreekkamer voor de partijen. Daarnaast kan er via de etalage actuele informatie opgehangen worden.

* Vergaderruimte 1ste verdieping. In deze ruimte kunnen ongeveer 20 personen vergaderen en worden op expositieschermen de grote projecten aangegeven.

* Archiefruimte 1ste verdieping. Deze ruimte wordt door de gebruikers gebruikt als opslag- annex archiefruimte.
* Leeszaal Bibliotheek. In de leeszaal van de bibliotheek wordt ook informatie verstrekt over de raadsvergaderingen en projecten en actuele zaken in de wijk. Via de naslag PC in de bibliotheek zijn diverse verwijzingen gerealiseerd, zodat men sneller en eenvoudiger geïnformeerd wordt over de ontwikkelingen.

In afwachting van de realisatie van een lift in het Socioproject is gewacht met de verdere inrichting van het wijkpunt. In april 2005 is de lift met subsidie van de provincie en een bijdrage van de gemeente gerealiseerd. Sindsdien is dan ook de eerste verdieping toegankelijk voor minder validen.

Verschillende partijen
Van het wijkpunt in Kerkrade-Noord maken op dit moment de gemeente Kerkrade, Wonen Heerlen, Impuls, de Stichting Bewonersplatform Kerkrade-Noord, de Politie Limburg Zuid - Team Kerkrade-Noord, Oudervereniging Eygelshoven en de Stichting 875 jaar Eygelshoven gebruik. In het komende jaar zullen nog meer partijen worden benaderd om gebruik te maken van het Wijkpunt Kerkrade-Noord. Denk hierbij aan de diverse lokale en regionale zorgpartners. Het wijkpunt is overigens een cofinanciering van de gemeente Kerkrade en Wonen Heerlen.

De partijen kunnen via een zogenaamd virtueel kantoor op Internet een ruimte op een eenvoudige wijze reserveren. De gemeente Kerkrade maakt zelf onder andere bij het buurtspreekuur gebruik van het wijkpunt.

Logo wijkpunt
Ten behoeve van het Wijkpunt Kerkrade-Noord is een logo ontwikkeld. Uit de naam wijkpunt komt het wijkgericht werken van de gemeente en de centrale ligging van het wijkpunt tot uiting. De gebogen en half open vorm van de letters Kerkrade-Noord symboliseren de overdekte ontmoetingsplaats, waarbij het aanschuiven van partners mogelijk is.

Leefbaarheidbudget
In Kerkrade-Noord heeft een prijsvraag 'De uitdaging' gelopen. Inwoners van Kerkrade-Noord konden ideeën aandragen voor een project dat binnen het leefbaarheidbudget van het Wijkplatform Kerkrade-Noord gerealiseerd kan worden. Het ging om een bedrag van 10.000 euro. Uit alle inzendingen heeft een jury, die bestond uit leden van het Bewonersplatform, het Wijkplatform en wijkwethouder Hans Bosch, een idee voordragen aan het Wijkplatform.

Winnaar prijsvraag
Wethouder Bosch overhandigt symbolisch de prijs aan de Stichting 'Eygelshoven door de eeuwen heen'. In april en mei is door verenigingen en instellingen uit Kerkrade-Noord een groot aantal voorstellen ingediend. De winnende voorstellen kwamen van de Stichting 'Eygelshoven door de eeuwen heen' en van het Jeugd- en Jongerenwerk van Impuls. De Stichting 'Eygelshoven door de jaren heen'diende het idee in voor het aanleggen van een historische en monumentale routewijzer/ wandelroute langs de monumentale panden in Kerkrade-Noord. Impuls kwam met het voorstel om voor de jeugd mobiele basketbal-palen aan te schaffen. Beide ideeën kunnen worden gefinancierd uit de 10.000 euro die voor de prijsvraag door het Wijkplatform ter beschikking werd gesteld.

Alle inzenders hebben inmiddels als blijk van waardering voor het aandragen van ideeën entreekaartjes van de opening van het FIFA WK Voetbal tot 20 jaar van 10 juni jongstleden ontvangen.