Gemeente Hardenberg

Juli 2005 - Omleiding Ommen in detail uitgewerkt

Omleiding Ommen in detail uitgewerkt

Dinsdag 5 juli 2005

Rijkswaterstaat legt van 5 juli tot en met 15 augustus 2005 het zogenaamde Ontwerp-Tracébesluit voor de omleiding Ommen (N34/N36) op diverse locaties ter inzage. In die periode is er gelegenheid tot het geven van een inspraakreactie. In het Ontwerp Tracébesluit staat gedetailleerd beschreven hoe de omleiding eruit komt te zien. De uitvoering van het project staat gepland voor 2007-2010. Op 14 juli en 11 augustus 2005 organiseert Rijkswaterstaat informatiebijeenkomsten met aansluitend hoorzittingen in Carrousel Multifunctioneel Centrum te Ommen.

Vier jaar geleden bepaalde de Minister van Verkeer en Waterstaat dat de nieuwe omleiding Ommen (N34/N36) komt te liggen tussen Witte Paal en de aansluiting op de N48. Alternatieven voor dit tracé staan niet meer ter discussie.

Aanpassingen

Bij de uitwerking van het tracé zijn verschillende planaanpassingen doorgevoerd. De aansluitingen bij Witte Paal en op de N48 worden niet ongelijkvloers uitgevoerd, maar als rotondes.

In tegenstelling tot wat in het eerdere plan stond, komen er nu vier in plaats van drie oversteekmogelijkheden: bij de Schapendijk komt een extra overgang. Dit viaduct verbetert de bereikbaarheid voor het lokaal verkeer en vermindert de barrièrewerking van de nieuwe omleiding.

Viaduct in Zwarte Pad

Verder komt er in het Zwarte Pad een viaduct voor alle verkeer met een vrijliggend fietspad over de omleiding en géén fietsviaduct, zoals Rijkswaterstaat in 2004 had voorgesteld.

Tenslotte wordt bij Witte Paal een (brom)fietstunnel aangelegd. Deze oplossing is veiliger en comfortabeler. Het landbouwverkeer kruist de omleiding bij Witte Paal gelijkvloers. Maar dit verkeer kan nu ook gebruik maken van het viaduct bij het Zwarte Pad.

Informatie en inspraak

Om iedereen zo goed mogelijk te informeren over de inhoud van het Ontwerp Tracébesluit organiseert Rijkswaterstaat een tweetal informatiebijeenkomsten op 14 juli en op 11 augustus 2005 in Carrousel Multifunctioneel Centrum, Van Reeuwijkstraat 5 in Ommen.

Van 16.00 tot 19.00 uur kan men binnenlopen, informatiemateriaal bekijken en beantwoorden Rijkswaterstaatmedewerkers vragen. Om 19.00 uur is er een centrale presentatie en vragenronde, waarbij de verschillende betrokken overheden vertegenwoordigd zijn.

Om 20.15 uur vindt de officiële hoorzitting plaats. De hoorzitting is de gelegenheid om formeel een reactie te geven op het Ontwerp Tracébesluit.

Vervolg

Het definitieve tracébesluit - de laatste procedurestap voor uitvoering - wordt eind 2005 verwacht. De realisatie vindt plaats in de periode 2007-2010. De huidige N34 tussen Junner Koeland en Witte Paal wordt opnieuw ingericht zo gauw de omleiding is aangelegd. Dit planonderdeel volgt echter de bestemmingsplanprocedure, en valt buiten deze informatie- en inspraakronde.