Provincie Limburg

Limburg op de tweede plaats als vakantieprovincie van Nederland Vandaag presenteerden de Provincie Limburg samen met de samenwerkende

VVVs en RECRON de belangrijkste toeristische trends en ontwikkelingen van 2004. Het meest in het oog springende resultaat is de groei van 10% van het aantal vakanties in Limburg en een groei van 15% van het aantal overnachtingen. Daarmee staat Limburg op de tweede plaats als vakantieprovincie en Gelderland op de eerste plaats. Met name voor senioren heeft Limburg nog veel te bieden. Gedeputeerde Martin Eurlings van economische zaken: Dat is een fantastisch resultaat. Het laat zien dat we op de goede weg zijn. Nu is het de opgave om deze plaats te behouden en mogelijk verder te uitbouwen. Daarbij sprak de heer Eurlings ook zijn zorgen uit: Ik maak me echter zorgen over de discussie die in de regios Noord-en Midden Limburg plaatsvindt over de toekomst van de regio-VVV. De campagne Limburg, liefde voor het leven heeft alles in zich om te scoren. Een harde voorwaarde daarbij is een goede informatievoorziening voor toeristen.

De provincie Limburg heeft in 2003 twee concrete doelstellingen geformuleerd die als speerpunt gelden voor haar toeristisch beleid:
* de 2e plaats als vakantieprovincie in Nederland in 2007;
* 25 % meer seniorenovernachtingen in 2007.

Inmiddels heeft Limburg de tweede positie op de ranglijst als vakantieprovincie veroverd. De Provincie heeft hiermee voorlopig haar eerste doel bereikt. Zaak is nu om de tweede plaats op de binnenlandse vakantiemarkt te behouden.
Wat betreft het aantal overnachtingen van senioren in Limburg heeft Limburg in 2004 de terugval van 2003 kunnen herstellen tot bijna het peil van 2002. Hiermee heeft Limburg zich beter hersteld dan Nederland. Nu resteert nog drie jaar om de groei van 25% ten opzichte van 2002 te realiseren.

Andere opvallende resultaten zijn de terugval van het aantal buitenlandse gasten in Limburg met 3%, terwijl landelijk het aantal buitenlandse gasten met 5% toenam. Maar ook de groei van het aantal vakanties in Noord- en Midden-Limburg ten opzichte van een kleine daling van het aantal vakanties in Zuid-Limburg.

Vakantieactiviteit nummer 1 in Limburg is uit eten gaan, gevolgd door wandelen en tochtjes maken met de auto. Zwemmen en funshopping maken de top-5 compleet. Opvallend is dat fietsen in Limburg minder populair is. Slechts 18 % van de Nederlandse toeristen in Limburg maakten een fietstochtje in Limburg, tegen een landelijk gemiddelde van 31%. Daaraan willen de Provincie, de samenwerkende VVVs en RECRON het komende jaar zeker iets gaan doen. Meer cijfers en trends zijn te vinden op www.limburg.nl/toerisme.

5-7-2005 14:58