Provincie Zuid-Holland

Zuid-Holland: 'Doe er alles aan om jongeren uit de bak te houden!'

Ontwerp Uitvoeringsprogramma Jeugd 2006 voorgelegd aan betrokken partijen

Voor 2006 zet de provincie Zuid-Holland in op actuele vraagstukken in de jeugdzorg: opvoedingsondersteuning, hulp aan thuisloze jongeren en de slachtoffers van loverboys en het voorkomen en bestrijden van kindermishandeling, jeugdcriminaliteit en schooluitval. De provincie werkt eraan om voor alle jeugdigen met ernstige gedragsproblemen optimaal zorgaanbod te organiseren, ook als jongeren door een kinderrechter in een justitiële jeugdinrichting dreigen te worden geplaatst.

Gedeputeerde Staten hebben het ontwerp Uitvoeringsprogramma Jeugd 2006 vastgesteld. In totaal wordt in 2006 ruim 100 miljoen euro ingezet.

Wachtlijsten jeugdzorgBij enkele jeugdzorgaanbieders zijn de wachtlijsten al weggewerkt. Voor het compleet wegwerken van alle wachtlijsten in de jeugdzorg zal in 2006 nog extra aandacht nodig zijn. Zo wordt er bijvoorbeeld 300.000 euro gereserveerd voor de oplossing van de pleegzorg-wachtlijst. Het gaat hier vooral om jongeren met gedragsproblemen in de puberleeftijd.

Alternatief voor justitiële jeugdinrichtingNa de start van de 'besloten groep' voor de behandeling van jongeren van 6 - 13 jaar met een ernstige gedragsstoornis (de pilot Horizon) in mei 2005, worden nog twee Zuid-Hollandse initiatieven door het Rijk gehonoreerd. Voor deze nieuwe alternatieven voor de opvang in een justitiële jeugdinrichting krijgt de provincie extra financiering van het Rijk.

Effectieve therapieënDaarnaast heeft de provincie extra middelen bestemd voor de ontwikkeling van gezinsgerichte therapieën die plaatsing in een justitiële jeugdinrichting voorkomen. Deze effectief gebleken therapieën - Multisysteemtherapy en Functional Family Therapy - worden gezamenlijk ingezet door aanbieders van jeugdzorg en jeugd-geestelijke gezondheidszorg.

VervolgHet ontwerp Uitvoeringsprogramma Jeugd 2006 wordt voor reacties voorgelegd aan betrokken partijen, zoals gemeenten, Bureau Jeugdzorg, het Provinciaal Samenwerkingsverband Jeugdzorg, de jeugdzorgaanbieders, de Raad voor de Kinderbescherming en onderwijsinstellingen. Daarnaast wordt het verzonden aan de ministeries van VWS en Justitie, de zorgverzekeraars, de Inspectie Jeugdzorg en de grootstedelijke regio's Haaglanden en Rotterdam.

Reacties van partijen worden in het definitieve uitvoeringsprogramma verwerkt, dat vóór 1 december 2005 aan de ministeries van VWS en Justitie wordt aangeboden.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22