Partij van de Arbeid


Schriftelijke vragen van het lid Heemskerk (PvdA) aan de minister van VWS en de minister van Financiën over de provisies voor het afsluiten van zorgverzekeringen


* Hebt u kennisgenomen van het bericht dat ONVZ een provisie van 3% voor het afsluiten van een (basis) zorgverzekering en 5 tot 10% voor een aanvullende ziektekostenverzekering redelijk vindt*?


* Hoeveel provisie wordt er naar schatting op dit moment in totaal betaald aan tussenpersonen die bemiddelen voor ziekenfondsverzekeringen en particuliere ziektekostenverzekeringen (inclusief aanvullende verzekeringen)?


* Verwacht u eveneens dat 3% de gemiddelde provisie zal zijn die verzekeraars in het nieuwe stelsel aan tussenpersonen vergoeden voor de basisverzekering? Is dit een jaarlijks doorlopende provisie of betreft dit een eenmalige afsluitprovisie? Hoe hoog ongeveer zal dus het totale provisiebedrag per jaar zijn?


* Verwacht u eveneens dat 5 tot 10% de gemiddelde provisie zal zijn die verzekeraars in het nieuwe stelsel aan tussenpersonen vergoeden voor de aanvullende ziektekostenverzekering? Is dit een jaarlijks doorlopende provisie of betreft dit een eenmalige afsluitprovisie? Hoe hoog ongeveer zal dus het totale provisiebedrag per jaar zijn?


* Kunt u aangeven hoeveel provisie er naar schatting in het nieuwe zorgstelsel in totaal méér betaald zal worden aan tussenpersonen die bemiddelen voor ziekenfondsverzekeringen en particuliere ziektekostenverzekeringen (inclusief aanvullende verzekeringen)?
* Wordt deze provisie naar uw de mening straks door de verzekerde of door de verzekeraar betaald? Hebt u hier op enige wijze invloed op?
* Kunnen verzekerden onderhandelen over de hoogte van deze provisies en een deel ervan zélf ontvangen in de vorm van mogelijke retourprovisie?


* Bent u met ons van mening dat indien de verzekerde zélf (een deel van) de provisie betaalt in de vorm van een hogere premie, dit de kosten van de zorgverzekering verhoogt? Bent u met ons van mening dat, indien de verzekeraar de provisie zelf betaalt aan de tussenpersoon, hij deze extra kosten uiteindelijk mee zal nemen in zijn premiestelling, die hierdoor hoger uit zal vallen? Concludeert u met ons, dat het niet anders kan dan dat de provisie als gevolg van de commerciële uitvoering van de zorgverzekeringswet zal leiden tot hogere zorgkosten?


* Kunt u aangeven hoe bijgehouden wordt hoeveel verkoopprovisies er met de nieuwe zorgverzekeringswet jaarlijks uitgekeerd worden?


*WFD nieuwsbrief, 5 juli 2005 en AM Signalen (dagelijkse nieuwsbrief AssurantieMagazine), 5 juli 2005