Ingezonden persbericht


Persinformatie

Schouten & Nelissen kondigt verkiezing "Best schrijvende ambtenaar 2005" aan

Zaltbommel, 5 juli 2005 - Schouten & Nelissen, een van de grootste training en adviesorganisaties van Nederland, organiseert in samenwerking met de overheid, ministeries, provincies en gemeenten de eerste schrijfwedstrijd 'De overheid schrijft stukken beter'. De feestelijke uitreiking van de felbegeerde titel "Best schrijvende ambtenaar 2005" zal plaatsvinden in Den Haag op de derde dinsdag van november. De landelijke jaarverkiezing wordt gejureerd door Jeltje van Nieuwenhoven.

Achtergrond van de wedstrijd
U weet toch dat de overheid niet bekend staat om haar heldere communicatie', sprak Jeroen Pauw tot minister Brinkhorst aan de vooravond van het referendum van 3 juni jl. Aan de orde waren de verschillende referendum-teksten waarmee Den Haag de burger had bestookt.

Johannes de Geus, adviseur bij Schouten & Nelissen, auteur van het boek 'Stukken beter schrijven' én projectleider van de schrijfwedstrijd licht de achtergrond toe : "Het is op dit moment niet zo moeilijk om je een beeld te vormen van een overheid op afstand. De karikatuur van de ambtenaar die graag lange, ontoegankelijke stukken schrijft, lijkt na de referendum-campagne geen karikatuur meer en meer dan ooit wil de overheid de kloof naar de burger overbruggen. In het voorjaar van 2005 is uit contacten met 'De andere overheid', de 'Notadokter' van het ministerie van VWS en de communicatieafdelingen van gemeente en provincie het idee geboren om met een schrijfwedstrijd het doelgroepgerichte schrijven te promoten bij de ambtenaren."

Opzet van de wedstrijd
Voor de ministeries zijn bij de start betrokken het beraad van Secretarissen-Generaal; voor de provincies het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Adviesgroep Communicatie Provincies, namens de gemeenten de Directie Communicatie van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Iedere schrijvende ambtenaar van ministerie, provincie of gemeente kan meedoen. De stukken kunnen door de eigen afdeling Communicatie ingestuurd worden in de periode van 15 augustus tot 15 september 2005.

De in te sturen tekst moet geschreven zijn voor een volksvertegenwoordiger, respectievelijk voor de Tweede Kamer (ministeries), voor de Provinciale Staten (provincies) of voor de Raad (gemeenten). Het gaat dus om een bestaand stuk, dat beoordeeld wordt aan de hand van het CCC-model van Jan Renkema (Schrijfwijzer p. 37-41, Den Haag, isbn 90 12 19023 7). Renkema heeft uitgelegd dat het bij een goede tekst goed zit met: correspondentie: de schrijver heeft zijn of haar tekst afgestemd op de lezer; consistentie: de verschillende tekstdelen zijn in overeenstemming met elkaar; correctheid: de tekst bevat feitelijk juiste informatie en de taalregels zijn goed toegepast.

In de jury hebben onder anderen zitting:

- mevrouw Jeltje van Nieuwenhoven, oud-voorzitter van de Tweede Kamer (voorzitter van de jury)
- de heer drs. Johannes de Geus, trainer schriftelijke communicatie bij Schouten & Nelissen (secretaris van de jury)
- de heer prof. dr. Carel Jansen, hoogleraar Bedrijfscommunicatie, Radboud Universiteit Nijmegen, Faculteit der Letteren en bijzonder hoogleraar, Universiteit van Stellenbosch, Zuid-Afrika (lid van de jury)

Voor de overige wedstrijdinformatie verwijzen we u naar www.stukkenbeterschrijven.nl

Voor verdere informatie:
drs. Astrid van der Put
tel.: 0418-688551
e-mail: astrid.vdput@snr.nl

Profiel Schouten & Nelissen
Schouten & Nelissen is al 25 jaar een toonaangevend instituut, dat zich richt op de ontwikkeling van mensen en organisaties door training, opleiding, coaching, advies, implementatie en begeleiding. Gedragsverandering staat hierbij centraal. Schouten & Nelissen is gevestigd in Zaltbommel. Schouten & Nelissen richt zich op de volgende gebieden: Persoonlijke Bekwaamheden, Schriftelijke Communicatie, Mondelinge Communicatie, Competentie- en Carrièremanagement, Organisatieontwikkeling, Verzuimpreventie en Reïntegratie, Medezeggenschap en Arbeidsvraagstukken, Commercie en Klantgerichtheid, Leiderschap en management en Kwaliteitsmanagement. Dit alles wordt ondersteund met praktische boeken van de eigen uitgeverij Thema.