Provincie Zuid-Holland

Dertienhonderd hectare nieuwe natuur en recreatieterrein in twee jaar

Gedeputeerde Leen van der Sar tekent namens Gedeputeerde Staten dinsdagavond een overeenkomst met minister Veerman van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) In de overeenkomst staat de afspraak voor de realisatie van 1300 hectare nieuwe natuur en recreatiegebieden in de komende twee jaar. Dat is een volgende stap in verbetering van het investeringsklimaat van de Zuidvleugel.

De overeenkomst loopt vooruit op de invoering van een nieuwe regeling voor alle provincies: het zogenaamde Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG). Vanaf 2007 wordt de nieuwe ILG-wet van kracht. Het rijk sluit dan voor een periode van zeven jaar een convenant af met elke afzonderlijke provincie. De provincie gaat dan de regie voeren over de uitvoering en integrale, gebiedsgerichte programma's voor o.a. milieu, water, natuur, landbouw, landinrichting, recreatie en toerisme.

Vestigingsklimaat moet verbeteren"Groen is van economisch belang in de Zuidvleugel. Ik ben er tevreden over dat we nu voor 2005-2006 hebben afgesproken met LNV om 1300 hectare groen te realiseren in Zuid-Holland. Dat is een stap vooruit in het investeringsklimaat en de kwaliteit van de leefomgeving. Het is belangrijk dat we hier een aantrekkelijk vestigingsklimaat hebben en houden. Dán zullen bedrijven zich zeker in de Zuidvleugel willen vestigen of hier willen blijven. Als provincie Zuid-Holland hebben we daarom forse ambities voor de aanleg van groengebieden in de omgeving van de steden," aldus gedeputeerde Natuur L.E. (Leen) van der Sar.

Afspraken voor de lange termijn"We hebben voor Zuid-Holland in vergelijking met andere provincies relatief en absoluut de grootste groenopgave. Daarbij komt dat Zuid-Holland de minste eigen middelen kan inbrengen. Samen met het ministerie van LNV en de regionale partners gaan we aan de slag om te bepalen hoe we die ambities ook na 2006 kunnen realiseren. Wij benutten het komende half jaar om onze resultaatverplichtingen voor 2007-2014 te formuleren en vast te leggen in concrete afspraken. Dat worden dus afspraken over 'welke bomen, wanneer en waar geplant worden' en 'wie wat doet om dat te bereiken'," voegt Leen van der Sar eraan toe.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22