Nieuwe generatie methoden en hulpmiddelen in de maakindustrie
05.07.2005 / 15:41 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Senternovem

Start van onderzoeksprojecten legt basis voor nieuwe generatie methoden en hulpmiddelen voor ontwerpers in de maakindustrie.

In januari 2005 zijn vier projecten in het kader van IOP IPCR (Integrale ProductCreatie en -Realisatie) gehonoreerd: Levenscyclusgericht ontwerpen
Gesynthetiseerde ontwerpomgeving
Smart synthesis tools
10)Managing soft reliability

Tijdens het symposium Productontwikkeling in versnelling op 13 september 2005 in t Spant te Bussum, georganiseerd door het Innovatiegerichte Onderzoeksprogramma IPCR, worden de onderzoeksprojecten gepresenteerd. Het symposium is interessant voor bedrijven, kennisinstellingen en universiteiten die bezig zijn met productontwikkeling. Elk project wordt begeleid door een begeleidingscommissie. Als lid van een commissie heeft men als eerste toegang tot kennis, kan men invloed uitoefenen op het verloop van het project en kan men goede contacten opbouwen. Bedrijven die interesse hebben om lid te worden van een commissie kunnen zich tijdens het symposium aanmelden.

Aanmelding
Deelnemers kunnen zich tot uiterlijk maandag 5 september 2005 aanmelden voor het symposium. Via de website www.senternovem.nl/iop-ipcr kan men zich aanmelden. Deelname aan het symposium is gratis.

Korte toelichting projecten:

Levenscyclusgericht ontwerpen:
Afnemers van technisch hoogwaardige kapitaalgoederen verwachten tijdens de hele levensduur hoge kwaliteit en beschikbaarheid. Zij leggen in toenemende mate de verantwoordelijkheid daarvoor bij de leverancier. Om dat tegen minimale kosten waar te maken moet hij daarmee al tijdens het ontwerpen rekening houden. In dit onderzoeksproject worden methoden en technieken ontwikkeld om de gevolgen van ontwerpbeslissingen op de hele levenscyclus te overzien. Het moet leiden tot een samenhangende en uitgeteste set van kwantitatieve methoden technieken voor een integrale afweging tussen systeembeschikbaarheid en levenscycluskosten.

Gesynthetiseerde ontwerpomgeving
Het opstellen van specificaties voor een nieuw product is vaak niet eenvoudig. Ze zijn vaak het resultaat van een reeks inschattingen. Het zou veel beter zijn als je in een vroeg stadium met gebruikers het gewenste gedrag van het product kunt bespreken. Door middel van een virtuele ontwerpomgeving is dit mogelijk. In dit onderzoeksproject wordt een betaalbare gesynthetiseerde (virtuele) ontwerpomgeving ontwikkeld waarmee de interactie tussen gebruikers en producten in een vroeg stadium van de productontwikkeling kan worden bestudeerd.

Smart synthesis tools
De belangrijkste fase tijdens het ontwerpen van vrijwel alle producten is de eerste: het succes van een product staat of valt met een goed concept. Het vinden van het beste concept is echter arbeidsintensief en wordt door toenemende productcomplexiteit steeds lastiger. Met de huidige analysegereedschappen kun je ontdekken dat een ontwerp niet aan de specificaties voldoet. Ze komen echter niet of nauwelijks met alternatieven. Wat we eigenlijk willen is een programma dat al in de conceptfase op basis van het gewenste gedrag van een product verschillende haalbare oplossingen voorstelt. In dit onderzoeksproject wordt een nieuw computergereedschap ontwikkeld voor ontwerpers dat optimale concepten tot in detail genereert.

Managing soft reliability
Tijdens het ontwikkelen van een complex innovatief product bestaat grote onzekerheid of het aan de wensen van toekomstige gebruikers zal voldoen. Het is ondoenlijk om precies te specificeren wat de klant wil of hoe het product zal worden gebruikt. Toch is het van groot belang om al in vroeg stadium te kunnen voorspellen of het aan de verwachtingen zal voldoen. In dit onderzoeksproject worden management methoden ontwikkeld om deze zogenaamde soft reliability problemen tijdens het productcreatieproces te kunnen beheersen.

IOP Integrale ProductCreatie en -Realisatie
Stijgende productcomplexiteit, een kortere time to market en toenemende globalisatie; drie ontwikkelingen met een duidelijke weerslag op het gebied van productontwikkeling. De omstandigheden waaronder bedrijven hun producten ontwikkelen zijn in de afgelopen decennia dan ook sterk gewijzigd. Tijdens het ontwerpen is steeds meer interactie nodig tussen de verschillende vakdisciplines. Een integrale aanpak waarbij alle vakdisciplines en alle aspecten van de productlevenscyclus vanaf het begin worden meegenomen is onontbeerlijk. Door genoemde ontwikkelingen hebben ontwerpers in de maakindustrie behoefte gekregen aan betere methoden en hulpmiddelen ter ondersteuning van hun werkzaamheden. De ambitie van het IOP Integrale ProductCreatie en - Realisatie (IPCR) is om op dit gebied een drastische sprong voorwaarts te maken. Het IOP IPCR richt zich in het bijzonder op het ontwerpen en realiseren van complexe producten met een hoge innovatiegraad waarin meerdere vakdisciplines, zoals werktuigbouwkunde, elektrotechniek en software worden toegepast.

Met de innovatiegerichte onderzoeksprogramma's wil de overheid de onderzoekswereld toegankelijker maken voor het bedrijfsleven en contacten tussen bedrijfsleven en onderzoekswereld verbeteren en intensiveren. IOP is een subsidieregeling van het Ministerie van Economische Zaken, SenterNovem voert deze uit. SenterNovem voert beleid uit voor verschillende overheden en de EU. Het agentschap draagt hiermee bij aan innovatie en duurzaamheid.