Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Karimi (Groen Links) over de detentie om politieke redenen van journalisten in Iran. Deze vragen werden ingezonden op 10 juni 2005 met kenmerk 2040516260.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot
Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Karimi (GroenLinks) over de detentie om politieke redenen van journalisten in Iran.

Vraag 1
Hebt u het artikel "Detained journalist let out of prison temporarily to receive medical treatment" gelezen?

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Is het waar dat acht journalisten en drie bloggers waar in het artikel ook sprake van is en die alleen hun mening over het Iraanse regime hebben gegeven, inmiddels ook in hongerstaking zijn gegaan om zo hun wens om vrijgelaten te worden kracht bij te zetten?

Antwoord
Het is niet mogelijk om deze vraag afdoende te beantwoorden omdat niet van alle betrokkenen de namen bekend zijn.

Vraag 3
Is het waar dat een toezegging uit het Iran-EU-overleg was dat de EU-ambassadeurs de mogelijkheid zouden krijgen politieke gevangenen te bezoeken?

Vraag 4
Bent u, indien uw antwoord op vraag 3 bevestigend is, bereid een afvaardiging van de EU-ambassadeurs op bezoek te laten gaan bij deze gevangen genomen journalisten, om zo hun pleidooi kracht bij te zetten? Zo neen, waarom niet?

Vraag 5
Bent u bereid om in EU-verband druk uit te oefenen op het Iraanse regime om aan de eisen van de hongerstakers, die onder meer het belang van vrije en eerlijke verkiezingen bepleiten, te voldoen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord
Er is geen sprake van een Iraanse toezegging dat EU ambassadeurs de mogelijkheid zouden krijgen politieke gevangenen te bezoeken. De EU voert op verschillende manieren overleg met Iran. Daarbij wordt het belang van democratie in Iran en de noodzaak van vrije en eerlijke verkiezingen permanent benadrukt. Bijgevoegd gaat u de verklaring toe die de EU uitbracht naar aanleiding van de recente verkiezingen.


Bijlage:
"Declaration by the Presidency on behalf of the European Union on the presidential elections in Iran dated 27 June 2005"


---- --