TNS NIPO

Publicaties TNS NIPO onderzoek

5 juli 2005

Nieuwe zorgstelsel: hogere kosten en (nog) flink wat onduidelijkheid

Per 1 januari 2006 gaat er een hoop veranderen in het Nederlandse zorgstelsel. In het kort komt het erop neer dat de verschillen tussen particulier en ziekenfonds worden opgeheven. Voor RTL Nieuws voert het projectteam van TNS NIPO een reeks metingen uit om de bewustwording van de Nederlanders ten aanzien van de veranderingen in het zorgsysteem te peilen. Hieronder volgt een uiteenzetting van de eerste meting in een reeks: de nulmeting over het zorgstelsel.

Wat gaat er veranderen?
Dat er een wijziging van het verzekeringsstelsel aan zit te komen, is voor één op de acht Nederlanders van achttien jaar en ouder tot nu toe onopgemerkt gebleven (13%). Op de vraag wat de veranderingen zijn, kan 70 procent van het publiek in meer of mindere mate een toelichting geven. Zo noemt 55 procent het feit dat straks iedereen een basisverzekering krijgt, wordt de mogelijkheid om aanvullend te verzekeren door 27 procent genoemd en begint elf procent spontaan over de hogere kosten van het nieuwe systeem.

Over de komst van een nieuw zorgstelsel (ongeacht de inhoud ervan) zijn de meningen verdeeld. Zo is 32 procent positief gestemd over de komst van een nieuw systeem, is 42 procent negatief, 25 procent neutraal en heeft één procent geen mening. Een negatieve stemming heeft vooralsnog dus de overhand, maar de campagne moet nog beginnen.


---

1 | Verdeeldheid over nieuwe zorgverzekeringswet


---

Bron: TNS NIPO, 2005


---

Een meerderheid van de Nederlanders erkent weinig tot niets te weten van de veranderingen die gaan komen (60%). Ruim éénvierde geeft aan redelijk op de hoogte te zijn (26%) en 'slechts' veertien procent zegt veel kennis van de wijzigingen te hebben.

Verwachtingen ten aanzien van nieuwe wet
Wat verwacht of weet men dan van het nieuwe zorgstelsel? Aan de hand van een aantal vragen is deze kennis geïnventariseerd. Zo blijkt er grote onduidelijkheid te bestaan over de vraag of mensen met een hoger risico ook hogere premies moeten gaan betalen (42% verwacht van wel, 46% denkt van niet en 12% weet het niet). Een overgrote meerderheid van 78 procent verwacht dat de ziektekostenverzekering duurder gaat worden.


---

2 | Onduidelijkheid over vergoeding mensen met hoger risico en kosten van nieuwe stelsel


---

Bron: TNS NIPO, 2005


---

Gevraagd naar de persoonlijke financiële ziektekostenontwikkelingen, zijn iets minder mensen pessimistisch gestemd: 68 procent verwacht een stijging van de eigen kosten. Acht procent denkt dat het voor zichzelf minder duur wordt, 22 procent verwacht geen verandering en twee procent heeft geen mening. Opvallend meer vrouwen verwachten een kostenstijging van de eigen gezinsziektekosten (72%, versus 64% van de mannen).

Shoppen op de verzekeringsmarkt
Anno juli 2005 is een nipte meerderheid van 53 procent van de volwassen Nederlanders voornemens te gaan 'shoppen' op de verzekeringsmarkt, op zoek naar het beste aanbod. Ziekenfondsverzekerden zijn eerder geneigd ergens anders te gaan kijken (61%, versus 41% particulier). Het afspeuren van de markt is meer iets van de jongeren dan van de 55+-ers (61% versus 35%). Ook vrouwen geven aan vaker van plan te zijn om te gaan kijken naar het aanbod van een andere maatschappij (60%, versus 47% mannen).

Uiteindelijk verwacht 'maar' bijna één op de vijf mensen daadwerkelijk van zorgverzekeraar te veranderen (18%). Bij deze laatste groep is geen significant verschil in voornemen te zien tussen mensen met een ziekenfondsverzekering en particulier verzekerden.

C4903 | TNS NIPObase (CATI) | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws. Het veldwerk vond plaats op maandag 4 juli 2005. In totaal zijn 600 personen van 18 jaar en ouder ondervraagd.

Bij publicatie of verspreiding de bron TNS NIPO/ RTL Nieuws vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Peter Kanne (tel: 020 522 59 24) of Wiene Klasema (tel: 020 522 54 96).