Provincie Zuid-Holland

Oppervlakte glastuinbouw neemt af

Dalende trend zet door

Uit de Monitor Glastuinbouw Zuid-Holland 2005 blijkt dat de oppervlakte van glastuinbouw verder afneemt. Vanaf 2000 is er een dalende trend met circa 75 hectare per jaar. Het aantal bedrijven vermindert eveneens, echter in een sterker dalende lijn. De schaalvergroting van de glastuinbouwbedrijven zet zich dus voort. In Zuid-Holland is nu 5618 hectare glastuinbouw.

De monitor Glastuinbouw Zuid-Holland is een jaarlijkse rapportage op basis van de cijfers van de landbouwtellingen van het CBS. Met de monitor wil de provincie Zuid-Holland zicht houden op het ruimtebeslag door de glastuinbouw. Het monitorsysteem houdt bij waar het glas afneemt, waar nieuw glas wordt gerealiseerd en hoeveel. Ook geeft het inzicht in de verhoudingen tussen verspreid- en geconcentreerd glas en de verhouding tussen gespecialiseerd- en ondersteunend glas. De monitor geeft geen inzicht in hoe de verplaatsingsstromen lopen. Daarvoor zou kennis van individuele bedrijven nodig zijn.

Afname glas De grootste dichtheid glas bevindt zich nog steeds in het Westland, gevolgd door de rest van de Glas-as. Dit is het geografisch samenhangende gebied, waar de kern van de Zuid-Hollandse glastuinbouw is gevestigd. Het loopt van het Westland via Pijnacker en de B-driehoek (Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk, Bergschenhoek) naar de Zuidplaspolder. In vergelijking met vorig jaar is de spreiding nagenoeg hetzelfde, maar de dichtheid van de locaties is wel afgenomen. De nieuwste cijfers stammen uit 2004. In totaal in Zuid-Holland is de productieoppervlakte 5618 hectare. In 2003 was dat nog 5668. In het Westland is met name vlakbij de woonkernen een grote daling te zien en aan de randen veel groei. Verder is zichtbaar dat er in de B-driehoek een grote daling te zien is en een lichte groei in de Zuidplaspolder. De bestemming van 200 hectare in de Zuidplaspolder komt nog niet in de cijfers voor; deze zal pas op z'n vroegst in 2007 en latere jaren worden gerealiseerd.

Herindeling Westland en Midden-DelflandDoor nieuwe herindeling van de gemeente Westland en Midden-Delfland lijkt het in deze monitor dat er in Midden Delfland tussen 2003 - 2004 een grote daling van de productieoppervlakte van glastuinbouw is ontstaan. Deze daling wordt niet veroorzaakt door fysieke afname maar door de nieuwe herindeling van de gemeenten. Bij de vorming van deze beide gemeenten hebben er onderling, en met de gemeenten Delft en Maassluis, een aantal grensaanpassingen plaatsgevonden.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22