GroenLinks

Europarlement wil giftige stoffen uit speelgoed

Ftalaten zitten vaak in Barbies 5 juli 2005

Een ban op giftige ftalaten in speelgoed, dat wil het Europees Parlement zo bleek dinsdag 5 juni uit de stemming. Ftalaten zijn chemicaliën die onder meer gebruikt worden om PVC 'kneedbaar' te maken en zitten bijvoorbeeld in Barbiepoppen en de vorig jaar zeer populaire Scoubidou-touwtjes.

"In heel wat plastic speelgoed zitten deze stoffen verwerkt", aldus europarlementslid Bart Staes van het Vlaamse Groen! en groot voorstander van een verbod. "Scoubidou-touwtjes en Barbiepoppen, zijn sprekende voorbeelden. Maar in bijna alle zachte PVC-speeltjes zitten ftalaten verwerkt."

Acht jaar
Met overgrote meerderheid - 487 stemmen voor, 9 tegen en 10 onthoudingen - stemde het Europees Parlement in met een verbod op ftalaten in speelgoed dat kinderen in de mond kunnen nemen. Daarmee komt een einde aan een acht slepend dossier. "Eind goed, al goed," aldus Staes die veel samenwerkt met de GroenLinksers in het Europees Parlement, "Giftige stoffen horen niet thuis in speelgoed."

Hormoonhuishouding
De giftige stoffen verstoren de ontwikkeling van foetussen en jonge kinderen, gooien de hormoonhuishouding in de war en onderdrukken het immuunsysteem. Onaanvaardbare gezondheidsrisico's, vindt Staes. "In een recente studie van de University of Rochester uit New York blijkt dat jongetjes tussen de twee en de twintig maanden die blootgesteld zijn aan ftalaten hun mannelijkheid verliezen. Ftalaten onderdrukken de werking van testosteron, het hormoon dat onder meer zorgt voor de ontwikkeling van de geslachtsdelen. Het is onaanvaardbaar zulke stoffen te verwerken in speelgoed."

In het milieu
De zogenaamde POP's (persistent organic pollutants) zijn moeilijk afbreekbaar zodra ze in in het leefmilieu komen. Zo worden er ftalaten gevonden in drinkwater, moedermelk, zuivel- en vleesproducten, en zowat overal in de natuur. Door de beslissing van het europarlement worden nu zes ftalaten verboden in speelgoed en kinderverzorgingsartikelen. Daarvan zijn er drie schadelijk voor de lever. De overige drie staan geklasseerd als schadelijk voor de voortplanting.

«