Provincie Zeeland

Beleidsprogrammering Sociale Zorg 2005-2008

Per juli 2005 geldt een nieuw subsidie- en uitvoeringskader voor zorg en sociaal beleid. Deze Beleidsprogrammering Sociale Zorg 2005-2008 is het instrument waarmee de Provincie Zeeland de beleidsagendas voor zorg en sociaal beleid doelgericht en concreet uitvoert. De Beleidsprogrammering vervangt het vroegere Beleidskader Sociale Zorg en bestaat uit tien vernieuwde en aangepaste beleidsprogrammas. Jaarlijks verleent de Provincie Zeeland ruim tweeënhalf miljoen euro aan subsidies.

Het provinciebestuur van Zeeland heeft in 2004 de Zorgvisie Zeeland 2004-2008 en de Sociale Agenda 2005-2008 vastgesteld. Beide documenten verwoorden de plannen en ambities van de Provincie Zeeland op het gebied van zorg en sociaal beleid. Om deze plannen en ambities uit te werken en te verwezenlijken, is één concreet en integraal uitvoeringsplan opgesteld: de Beleidsprogrammering Sociale Zorg. De doelstellingen en uitgangspunten van de Zorgvisie en Sociale Agenda zijn vertaald naar de Beleidsprogrammering.

Er zijn tien beleidsprogrammas geformuleerd voor de periode 2005-2008. Deze vernieuwde programmas brengen kansen en bedreigingen voor zorg en sociaal beleid in beeld en geven aan waar de Provincie, in samenwerking met anderen, de komende jaren op in wil zetten. Dit met als uiteindelijk doel het versterken van de sociale (zorg)infrastructuur in Zeeland en een volwaardige deelname van alle Zeeuwen aan de maatschappij. Binnen ieder programma wordt, op dat specifieke thema, aandacht besteed aan het bieden van ondersteuning aan kwetsbare groepen die niet als vanzelfsprekend op een volwaardige manier deelnemen aan de samenleving.

De Beleidsprogrammering Sociale Zorg (BSZ) is behalve uitvoeringsplan ook subsidie-instrument. Aan de programmas zijn subsidies verbonden, waarop gemeenten, maatschappelijke organisaties en de Zeeuwse instellingen voor zorg en welzijn een beroep kunnen doen. Binnen de BSZ zijn alle subsidieregelingen geïntegreerd op het gebied van zorg en sociaal beleid. Subsidie is mogelijk voor projecten en activiteiten die uitvoering geven aan de vermelde subdoelen in de programmas. Via het verlenen van deze subsidies wil de Provincie Zeeland goede initiatieven op het gebied van zorg en sociaal beleid op gang brengen en houden.

Dinsdag 5 juli 2005, I.Vette, telnr. 0118-631225, persbericht nr. 89/05