HBO-Raad

verschenen op: 05-07-2005

Persbericht van de Stichting Innovatie Alliantie

Ruim 300 bedrijven betrokken bij kennisuitwisseling mkb en hogescholen

Tien projecten van hogescholen en mkb-bedrijven krijgen in totaal 2,9 miljoen euro subsidie van de Stichting Innovatie Alliantie (hierin werken MKB-Nederland, VNO-NCW, HBO-raad, TNO, Syntens en het Telematica Instituut samen) voor de bevordering van innovatie in de regio, zo is vandaag bekend gemaakt. De tien projecten vinden plaats in diverse sectoren van het mkb zoals logistiek en transport, de maakindustrie, de zorg, ict, design en embedded systems. De nu gesubsidieerde projecten komen bovenop negen projecten die in april om dezelfde reden financiële ondersteuning kregen. Daardoor is er nu een breed netwerk ontstaan waaraan 300 bedrijven, 45 lectoraten van hogescholen en 65 netwerken van bedrijven en instellingen deelnemen.

Subsidiëring is mogelijk omdat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor 2005 zes miljoen euro beschikbaar heeft gesteld aan SIA, in het kader van de zogenaamde RAAK-regeling (Regionale Aandacht en Actie voor Kenniscirculatie), om regionale samenwerking tussen hogescholen en het mkb te stimuleren. Om in aanmerking te komen voor subsidie kunnen hogescholen en ondernemers samen projectaanvragen indienen, die zich richten op innovatie en het toepasbaar maken van kennis voor het mkb in de regio. De tien nu goedgekeurde projecten zijn:

1. AccesToHighTech, betrokken hogescholen: Saxion Hogescholen en Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

2. Duurzame logistieke kwaliteit in een veilige omgeving, betrokken hogeschool: Hogeschool van Amsterdam

3. Kennisontwikkeling en âcirculatie in de multimediasector, betrokken hogeschool: Hogeschool van Utrecht

4. Ketens in kaart, betrokken hogeschool: Hogeschool INHOLLAND
5. Paard(en)krachtâ â kennisdelen in de paardenhouderij in de regio Midden Nederland, betrokken hogeschool: Christelijke Agrarische Hogeschool Dronten

6. Samen Sneller Slimmer; Rotterdamse aanpak voor het mkb in de haven, betrokken hogeschool: Hogeschool Rotterdam
7. Technisch Expertise Centrum voor Waterstof, betrokken hogeschool: Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

8. Technologie thuis nu!, betrokken hogeschool: Hogeschool van Utrecht

9. Triangle naar het mkb2, betrokken hogeschool: Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

10. Trinnovatie, in de zorg en technologie, betrokken hogeschool: Saxion Hogescholen

De RAAK-regeling is een goed voorbeeld van de aanbevelingen die de Adviesraad voor Wetenschap en Technologie (AWT) in het rapport âInnoveren zonder inventiesâ vandaag openbaar heeft gemaakt. In dat rapport wordt onder meer aanbevolen dat hogescholen zich meer richten op de brede middencategorie van mkb-bedrijven die innoveren door bestaande kennis toe te passen. Om voor subsidiëring in het kader van de RAAK-regeling in aanmerking te komen zijn samenwerking van hogescholen en mkb-bedrijven gericht op toepassing van bestaande kennis in de regio nu juist de belangrijkste criteria.

De Stichting Innovatie Alliantie is opgericht om de kenniscirculatie tussen hogescholen en mkb te bevorderen en het innovatief vermogen van het mkb te stimuleren. De ambitie van SIA is om het aantal mkb-bedrijven dat een duurzame samenwerkingsrelatie onderhoudt met een kennisinstelling te verdubbelen van 10.000 naar 20.000 in 2008. Terug terug