Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176




Metamorfose Brabantse platteland kan beginnen

De metamorfose van het Brabantse platteland kan beginnen. Minister Veerman van landbouw, staatssecretaris Van Geel van milieu en de Brabantse gedeputeerde Rüpp hebben vandaag 5 juli 2005 in Haren bij Oss de aftrap gegeven voor het grootste landinrichtingsproject van de voorbije decennia in Brabant. Dat deden zij door een puzzel te voltooien, waarop een idee wordt gegeven van het toekomstige Brabant. De komende vijftien á twintig jaar wordt meer dan twee miljard overheidsgeld geïnvesteerd om het landelijk gebied te reconstrueren.


In Haren, waar ook de andere reconstructieprovincies (Overijssel, Utrecht, Gelderland en Limburg) vertegenwoordigd waren, zei minister Cees Veerman dat de reconstructie veel meer is dan een poging om in de toekomst veterinaire rampen als de varkenspest uit te bannen. Veerman: 'Het gaat over biodiversiteit, over de schoonheid van het landschap, over de rol van het boerenbedrijf en de recreatiesector daarin, over waterberging, over het gezondheidsaspect. Het gaat om het behoud en waar mogelijk om de verbetering van het leefklimaat op het platteland door al die verschillende functies op een zinvolle manier met elkaar te verbinden.'

Het rijk biedt in dit proces van het reconstrueren de provincies een helpende hand, door alles bij elkaar bijna driekwart miljard euro voor de reconstructie en de EHS (ecologische hoofdstructuur) ter beschikking te stellen. 'U kunt er van verzekerd zijn dat wij u ook in de uitvoeringsfase kritisch zullen blijven volgen', zei Veerman vandaag bij de start van de reconstructie in Brabant. De bewindsman wil veel meer aandacht voor de eigen identiteit en cultuur van de verschillende gebieden. Hij deed een oproep om ruimte te geven aan controversiële plannen, om durf te tonen en te kiezen voor eigenheid en diversiteit.

Staatssecretaris van milieu Pieter van Geel was als Brabants gedeputeerde in 1997 nauw betrokken bij de reconstructie van de zandgronden. Aanleiding was toen de uitbraak van de varkenspest. 'U heeft van die crisis een kans gemaakt', zei Van Geel in Haren bij Oss.

Hij waarschuwde dat de reconstructie een opgave is die tal van valkuilen in zich bergt. Verkeerde verwachtingen over de aanpak kunnen volgens Van Geel leiden tot een te beperkt beeld van wat de reconstructie inhoudt. 'Want de reconstructie is veel meer dan het verplaatsen van boerderijen of het oplossen van het ammoniak probleem via bedrijfsverplaatsing. Alleen een gezamenlijke en consequent uitgedragen boodschap kan dit goed overbrengen', aldus de bewindsman.

Van Geel kondigde aan dat met het oog op een effectieve aanpak van het ammoniakprobleem, hij samen met landbouwminister Veerman een plan van aanpak zal opstellen voor de ontwikkeling en het gebruik van luchtwassers.


De staatssecretaris beseft dat de reconstructie tijd vergt en dat er sprake is van scepsis en ongeduld. Aansprekende resultaten in de aanloopperiode kunnen volgens Van Geel het ongeduld temperen. 'Wees creatief en werk integraal', zei hij tegen de duizenden mensen die bij de reconstructie zijn betrokken.


De Brabantse gedeputeerde van ruimtelijke ontwikkeling, landbouw en reconstructie Paul Rüpp verwees in zijn toespraak naar de Staatsregeling van 1798. Die werd destijds in het leven geroepen om te zorgen dat er nieuwe waterwegen ten behoeve van de landbouw en koophandel werden aangelegd.

200 Jaar later moeten nu de Nederlandse zandgronden op de schop. Weer staan dezelfde partijen daarbij hand in hand. En weer gaan we dezelfde instrumenten gebruiken: landinrichting, herverkaveling, nieuwe infrastructuur, waterbeheer.

'Maar het doel is een heel andere', aldus Rüpp. We staan volgens hem aan de vooravond van een waterscheiding. Van een productielandschap met prioriteit voor de landbouw, naar een consumptielandschap met prioriteit voor het evenwicht.

De boer moet volgens Rüpp het gevoel krijgen dat de reconstructie er juist ook voor hem is. 'Als de boer niet beweegt, valt het reconstructieproces stil. Daarom moeten we hem in beweging krijgen', aldus Rüpp. Hij heeft daarvoor twee instrumenten: grondpolitiek en financiële prikkels. Rüpp maakte bekend dat de Rabobank de Groei & Innovatie-Lening heeft gelanceerd.

De lening is bedoeld voor de veehouderij en de glastuinbouw, waarbij de op vernieuwing en toekomst gerichte ondernemers een belangrijke steun in de rug krijgen. Het eigen vermogen wordt met maximaal 500.000 euro versterkt, eerste vijf jaar aflossingsvrij. En daarboven kan de onderpand financiering met maximaal 1 miljoen euro versterkt worden. En beide zonder renteopslag.

Met een verwijzing naar de locatie van de bijeenkomst, het Klooster Bethlehem in Haren, maakte Rüpp de koppeling met het bijbelverhaal. 'In Bethlehem werd de Verlosser geboren. Hij bracht de scheiding tussen het Oude en het Nieuwe Testament, loste een belofte in en gaf nieuwe hoop. Nieuwe hoop op een nieuwe aarde.'




Provincie Noord-Brabant