Enorme toename geweld Haïti


05.07.2005 / 16:30 / Rubriek: Buitenland / Organisatie: Artsen zonder grenzen

Enorme toename geweld in Port-au-Prince, Haïti
ARTSEN ZONDER GRENZEN ROEPT GEWAPENDE GROEPERINGEN OP VEILIGHEID VAN BURGERS TE RESPECTEREN

5 juli 2005, Port-au-Prince - Nu het geweld in Port-au-Prince (Haïti) steeds heviger wordt en zich verder in de hoofdstad verspreidt, roept Artsen zonder Grenzen (AzG) alle gewapende groeperingen op de veiligheid van burgers te respecteren. Gewonden die tijdens de gevechten vallen moeten onmiddellijk vrije doorgang krijgen tot medische noodhulp.

Sinds het moment dat AzG een traumacentrum opende in december 2004, hebben de medische en chirurgische teams bijna 3.100 mensen behandeld. Meer dan een derde van deze groep, 1.112 patiënten, was slachtoffer van geweld. AzG behandelde de afgelopen maanden 861 mensen met schotwonden, 126 met manchete- of messteken, 67 mensen die in elkaar geslagen waren en 40 gevallen van verkrachting. De helft van de slachtoffers bestond uit vrouwen, kinderen en oude van dagen.

'Het is verschrikkelijk dat burgers het zo zwaar te verduren hebben. Het geweld in Port-au-Prince is de laatste paar maanden enorm toegenomen.', zeg Ali Besnaci, coördinator voor AzG in Haïti. 'We behandelen zowel kinderen van nog geen vier jaar oud als vrouwen die de 70 ver gepasseerd zijn voor schotwonden. Vorige week kwamen er op één dag bijna 30 slachtoffers met schotwonden binnen. We weten dat veel van de mensen die gewond zijn geraakt bang zijn of verhinderd worden medische hulp te zoeken. Sommige patiënten komen pas dagen nadat ze zijn neergeschoten bij ons centrum.'

Mensen worden doelbewust of onbedoeld neergeschoten en vermoord door de verschillende gewapende groeperingen die vechten in de sloppenwijken aan de kust, de zogenaamde 'quartiers populaires' in Port-au-Prince. Sommige mensen vertelden dat ze gewond raakten tijdens operaties die werden uitgevoerd door de Haïtiaanse Nationale Politie en de United Nations Stabilisation Mission in Haïti (MINUSTAH).

'Het aantal slachtoffers met schotwonden dat we behandelen in ons centrum is de afgelopen weken dramatisch toegenomen', zegt Besnaci. 'Steeds vaker komen mensen binnen met vreselijke meervoudige wonden veroorzaakt door kogels die in het lichaam exploderen. Burgers in de stad zijn simpelweg bezig te overleven. Ze zijn bang hun huizen te verlaten, omdat het hun leven kan kosten. Elke dag weer horen we van mensen dat ze nog nooit zoveel geweld hebben meegemaakt als nu.'

In december 2004 opende Artsen zonder Grenzen een traumacentrum met 56 bedden bij ziekenhuis St. Joseph's in Port-au-Prince. Het team verzorgt kosteloos medische noodhulp en chirurgische ingrepen voor een groeiend aantal mensen dat gewond raakt bij het geweld. AzG biedt eveneens post-chirurgische fysiotherapie in een nabij gelegen revalidatiecentrum. AzG is sinds 1991 aanwezig in Haïti. AzG verleende met name hulp in de provincie en na verschillende natuurrampen die het eiland in het verleden troffen. Op dit moment heeft AzG ook een project voor basisgezondheidszorg en moeder- en kindzorg in Petite Riviere in het departement Artibonite and in de wijk Decayette in Port-au-Prince.

Voor meer informatie kunt u bellen met de afdeling persvoorlichting;
020-5208958 of 06-50 50 53 05