MKB-Nederland

5-07-2005
AWT-advies innovatie steun in rug voor MKB-Nederland (Persbericht)

MKB-Nederland vindt het AWT-advies van vandaag over innovatie in het midden- en kleinbedrijf, een schot in de roos. De mkb-koepel ziet de aanbevelingen als steun in de rug bij haar pleidooi aan het kabinet de komende vijf jaar 500 miljoen euro vrij te maken voor kennistoepassing in het mkb. De AWT is de belangrijkste adviesraad van het ministerie van economische zaken voor technologiebeleid.

Het huidige beleid van EZ richt zich veel te sterk op kennisontwikkeling, concludeert de AWT terecht. Van het huidige budget van 760 miljoen euro gaat slechts 2 procent naar kennistoepassing, terwijl daar volop mogelijkheden zijn. MKB-Nederland heeft onderzocht dat alleen al in de mkb-industrie er 41 duizend bedrijven zijn die zouden kunnen innoveren, maar het niet doen vanwege belemmeringen op het gebied van financiering, toegang tot kennis en regels.

Zouden deze ondernemers wel aan de slag kunnen, dan betekent dat een winst miljarden euros aan extra investeringen en duizenden banen, zo meent de mkb-organisatie. De praktijk toont namelijk aan dat elke euro subsidie voor het mkb, het veelvoudige daarvan oplevert.

Een succesvol voorbeeld is volgens MKB-Nederland het TCNN in Noord Nederland, mede opgericht door ondernemers. Een bedrijf met een innovatieve vraag wordt hier snel geholpen aan de juiste contacten binnen kennisinstellingen en begeleid met eventuele financiering. De ondernemer blijft de regisseur van zijn project. De resultaten van de afgelopen tien jaar zijn indrukwekkend, hetgeen blijkt uit de laatste evaluatie: elke miljoen euro subsidie levert bij de innoverende bedrijven 22 miljoen euro extra investeringen op en een kleine 100 nieuwe hoogwaardige banen en het behoud van ruim 400.

innovatie AWT juli 05.pdf

MKB-Nederland, Brassersplein 1, 2612 CT Delft, Tel: 015 2191212 © MKB-Nederland, 2005 | Disclaimer |