Provincie Groningen

Iedereen moet mee kunnen doen aan onze samenleving: uniek gezamenlijk project van de Groninger gemeenten
5 juli 2005

Kunnen ouderen en mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychische handicap in onze provincie zelfstandig in hun eigen wijk of dorp blijven wonen? Kan iedereen actief meedoen aan de Groningse samenleving? Krijgen jongeren met opgroeiproblemen en ouders met opvoedproblemen tijdig ondersteuning? Blijven de wijken en buurten wel leefbaar? Als het aan de Groningse gemeenten en de provincie ligt wel. Met de nieuwe Wet op de maatschappelijke ondersteuning (Wmo), die recent bij de Tweede Kamer is ingediend, worden gemeenten verantwoordelijk voor al deze zaken. De gemeenten krijgen er een aantal omvangrijke taken bij, waar zij zich goed op moeten voorbereiden. De Groninger gemeenten hebben besloten dit gezamenlijk te doen. Met steun van de provincie starten zij hiervoor een voor Nederland uniek project. De totale kosten van dit project bedragen EUR 446.000,-, waarvan de provincie EUR 100.000,- subsidieert.

Zorg en ondersteuning blijven volgens het Kabinet in de toekomst alleen betaalbaar en bereikbaar, wanneer burgers verantwoordelijkheid voor elkaar dragen. Eigen draagkracht, zelfzorg, maatschappelijke binding en vrijwilligerswerk gaan vooraf aan professionele arrangementen van zorg en welzijn. Dit is de achterliggende gedachte van de Wmo. De gemeenten moeten dit door een samenhangend lokaal beleid mogelijk te maken.

Nieuwe taken voor gemeenten
De nieuwe taken uit de WMO waarop de Groningse gemeenten zich gezamenlijk gaan voorbereiden zijn:

1. Het bevorderen van de sociale samenhang en leefbaarheid van dorpen, wijken en buurten.

2. Lichte hulp bij opvoedingsproblemen.

3. Informatie en advies over beschikbare voorzieningen.
4. Het ondersteunen van mantelzorgers en vrijwilligers.
5. Het bevorderen van de deelname aan het maatschappelijke verkeer en van het zelfstandig functioneren van mensen met een beperking of een chronisch psychisch probleem.

6. Het verlenen van voorzieningen aan mensen met een beperking of een chronisch psychisch probleem.

7. Het bieden van maatschappelijke opvang, waaronder vrouwenopvang.
8. Het bevorderen van de openbare geestelijke gezondheidszorg.
9. Het bevorderen van verslavingsbeleid.

10. Wonen, zorg en welzijn voor kwetsbare groepen.

Projectuitvoering
Aan het project doen 24 van de 25 Groningse gemeenten mee. De gemeente Groningen volgt een eigen voorbereidingstraject, maar zal met de 'projectgemeenten' wel expertise en informatie uitwisselen. Het project garandeert dat de gemeenten de nieuwe taken op een goede manier kunnen oppakken op het moment dat de Wmo van kracht wordt. Ook voor de kleinere gemeenten - die minder menskracht hebben - wordt dit nu mogelijk gemaakt.

Het project heeft een looptijd van 1 jaar. De gemeenten hebben een stuurgroep gevormd die de voortgang van het project in de gaten houdt. In de stuurgroep zitten voor elk WGR-gebied* één portefeuillehouder zorg en één portefeuillehouder wonen, en de VGG levert de voorzitter (Cor Drost, wethouder Hoogezand-Sappemeer).

Kosten
De projectkosten bedragen EUR 446.000,-. De gemeenten dragen EUR 275.000,- bij, waarvan een deel in menskracht. De rest wordt gefinancierd door de provincie (EUR 100.000,-), het ministerie van VWS (EUR 20.000,-), zorgverzekeraar Menzis (EUR 35.000,-) en de Vereniging van Groninger Gemeenten (EUR 16.000,-).

Proeftuin VWS
Het ministerie van VWS heeft het project als "proeftuin" aangemerkt voor het thema "mantelzorg en vrijwillige thuiszorg". Dit betekent dat de Groninger gemeenten van VWS de opdracht krijgen om te experimenteren hoe dit thema uit de Wmo vorm kan krijgen. De resultaten komen voor de rest van het land beschikbaar.


* Nederland is ingedeeld in 42 WGR-gebieden. Deze indeling berust op de Wet Gemeenschappelijke Regelingen van 1 januari 1985. De provincie Groningen is ingedeeld in drie gebieden: Regio Noord Groningen, Regio Centraal Groningen en Regio Oost Groningen.