Provincie Groningen

Vmbo en mbo leerlingen samen met het regionaal bedrijfsleven aan de slag voor de maatschappij
5 juli 2005

Het project I-kwadraat: vmbo- en mbo-leerlingen maken in samenwerking met het regionale bedrijfsleven een product dat een maatschappelijk doel dient. In 2003 een aangepaste zeilboot voor de NEBAS (Nederlandse Bond voor Aangepast sporten), in 2004 een carrousel voor een Mythylschool in Haren en momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een huifkar voor de Stichting Opmaat in Bedum. Om ervoor te zorgen dat dit project elk jaar terug kan keren, geeft de provincie EUR 50.000,- subsidie.

Het project I-kwadraat wordt uitgevoerd door het Noorderpoortcollege Stadskanaal, het Aletta Jacobs College Hoogezand en de Metaal- en Scheepsbouw Opleidingen (MSO) Hoogezand. Mbo-leerlingen techniek van het Noorderpoortcollege ontwerpen het product. Vmbo-leerlingen metaal van het Aletta Jacobs College maken het product. En de MSO stelt ruimte en instructeurs beschikbaar. Regionale bedrijven leveren het materiaal en specifieke kennis. Welke bedrijven dit zijn verschilt per product en dus per jaar.

Het enthousiasme bij de leerlingen, docenten, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven is enorm, maar de financiering is elk jaar weer een enorme belasting. De provinciale subsidie is voor de uitvoering van een projectplan, met als doel dat het project zich vanaf het schooljaar 2008/2009 zelf kan bedruipen. De belangrijkste doelstelling van I-kwadraat is om de samenwerking tussen het vmbo, het mbo en het regionale bedrijfsleven te bevorderen. Daarnaast draagt het project bij aan het aantrekkelijker maken van het technisch onderwijs en krijgen leerlingen een bredere kijk op de samenleving.