Artsen zonder Grenzen


Gewapende groeperingen Port-au-Prince moeten veiligheid burgers respecteren

05/07/2005 16:28 -- Artsen zonder Grenzen roept alle gewapende groeperingen in Port-au-Prince op de veiligheid van burgers te respecteren. Het geweld in de hoofdstad van Haïti wordt steeds heviger en verspreidt zich verder in de stad. Gewonden die tijdens de gevechten vallen moeten onmiddellijk en ongehinderd medische noodhulp kunnen krijgen.

In december 2004 opende Artsen zonder Grenzen een afdeling voor de behandeling van zwaargewonden in het St. Josephs in Port-au-Prince, die 56 bedden telt. De medische teams en chirurgische teams daar hebben tot nu toe bijna 3.100 mensen behandeld. Meer dan een derde van deze groep, 1.112 patiënten, was slachtoffer van geweld. Artsen zonder Grenzen behandelde de afgelopen maanden 861 mensen met schotwonden, 126 gewonden met machete- of messteken, 67 mensen die in elkaar geslagen waren en 40 gevallen van verkrachting. De helft van de slachtoffers bestond uit vrouwen, kinderen en ouderen.

Samen met een ander stel, liep ik met mijn vriend over straat op Valentijnsdag. Twee gewapende mannen hielden ons tegen. De jongens namen de benen, maar mijn vriendin en ik konden geen stap verzetten. Zij eisten geld en juwelen, maar omdat wij niets bij ons hadden, wilden zij ons verkrachten. Toen de politie kwam, schoten zij mij in mn buik. Haïti is erg gevaarlijk. Vanaf 6 uur s avonds moet je binnen blijven. Je kan op elk willekeurig moment slachtoffer worden van geweld.
Cheryl, 24 jaar

Dertig slachtoffers op één dag
Het is verschrikkelijk dat burgers het zo zwaar te verduren hebben. Het geweld in Port-au-Prince is de laatste paar maanden enorm toegenomen, zegt Ali Besnaci, coördinator voor AzG in Haïti. We behandelen zowel kinderen van nog geen vier jaar oud als vrouwen die de 70 ver gepasseerd zijn voor schotwonden. Vorige week kwamen er op één dag bijna 30 slachtoffers met schotwonden binnen. We weten dat veel van de mensen die gewond zijn geraakt bang zijn of verhinderd worden medische hulp te zoeken. Sommige patiënten komen pas dagen nadat ze zijn neergeschoten naar ons centrum.

Mensen worden doelbewust of onbedoeld neergeschoten en vermoord door de verschillende gewapende groeperingen die vechten in de sloppenwijken aan de kust, de zogenaamde quartiers populaires in Port-au-Prince. Sommige mensen vertelden dat ze gewond raakten tijdens operaties die werden uitgevoerd door de Haïtiaanse Nationale Politie en de United Nations Stabilisation Mission in Haïti (MINUSTAH).

Ik liep op straat om een vriend te ontmoeten om samen met hem naar Santo Domingo te gaan, toen ik neer werd geschoten door de politie. Ik was samen met een meisje op dat moment, maar zij overleed aan de schotwonden. Ik weet niet meer wat er precies is gebeurd. Er waren overal om me heen schoten. Het was verschrikkelijk. Als ik het land kon verlaten, zou ik het doen.
Pierre, 20 jaar

Dramatische toename
Het aantal slachtoffers met schotwonden dat we behandelen in ons centrum is de afgelopen weken dramatisch toegenomen, zegt Besnaci. Steeds vaker komen mensen binnen met vreselijke meervoudige wonden veroorzaakt door kogels die in het lichaam exploderen. Burgers in de stad zijn simpelweg bezig te overleven. Ze zijn bang hun huizen te verlaten, omdat het hun leven kan kosten. Elke dag weer horen we van mensen dat ze nog nooit zoveel geweld hebben meegemaakt als nu.

Naast de kosteloze hulp in het St. Josephs ziekenhuis verzorgt Artsen zonder Grenzen ook post-chirurgische fysiotherapie in een nabij gelegen revalidatiecentrum.
Artsen zonder Grenzen is sinds 1991 aanwezig in Haïti. De organisatie verleende met name hulp in de provincie en na verschillende natuurrampen die het eiland in het verleden troffen. Op dit moment heeft Artsen zonder Grenzen ook een project voor basisgezondheidszorg en moeder- en kindzorg in Petite Rivière in het departement Artibonite en in de wijk Decayette in Port-au-Prince.

Niger: duizenden levens acuut in gevaar door voedselcrisis, waar blijft de hulpverlening? -- datum: 29/06 Vorige bericht Nieuws home

Artsen zonder Grenzen -- Plantage Middenlaan 14 1018 DD Amsterdam -- GIRO 4054