Gemeente Exaten


Klankbordgroep samenleving voor de eerste keer bij elkaar

Afgelopen woensdag 29 juni jl. is de klankbordgroep samenleving voor de eerste keer bij elkaar geweest. Deze groep bestaat uit een vertegenwoordiging van inwoners, verenigingen, bedrijven en maatschappelijke organisaties uit Exaten.

Na een oproep in de Streekbode heeft een aantal mensen zich spontaan aangemeld, een ander deel is door de gemeenteraden aangewezen en benaderd om in de klankbordgroep zitting te nemen. Zo is er een groep ontstaan van 25 personen, die zich gaat bezighouden met allerlei vraagstukken rondom de aanstaande herindeling van Haelen, Heythuysen, Hunsel en Roggel en Neer.

Taken

Naast een klankbordgroep samenleving, is er ook een klankbordgroep personeel, bestaande uit een vertegenwoordiging van het personeel van Exaten. Beide groepen hebben tot taak om de inhoudelijke voortgang van het proces van herindeling te volgen. De klankbordgroepen wordt gevraagd om actief mee te denken over de vorming van de nieuwe gemeente.

De klankbordgroep samenleving vormt de ogen en oren van de samenleving en kan gevraagd én ongevraagd suggesties en adviezen over de herindeling geven. Op deze manier krijgt het bestuur een beeld van de wensen en ideeën die er leven binnen de 16 kernen van Exaten en wordt er gezorgd voor draagvlak voor allerlei beslissingen rondom de herindeling.

Eerste keer bij elkaar

De groep zal gemiddeld één keer per maand samen komen om over bovenstaande zaken met elkaar te praten en adviezen uit te brengen naar het bestuur.

De eerste bijeenkomst stond vooral in het teken van kennismaking. De avond werd dan ook geopend met een voorstelrondje, waarbij iedereen ook zijn of haar verwachtingen van de klankbordgroep aangaf.

Vervolgens gaf Rob van Doorn, de externe procesbegeleider van de herindeling, een uitleg over de huidige stand van zaken rondom de herindeling: wat is er allemaal al gedaan en wat staat er nog allemaal te gebeuren?

Na deze uitleg is de groep uiteen gegaan in kleine groepjes om alvast wat eerste ideeën op papier te zetten van wat wordt verwacht van de nieuwe gemeente op het gebied van communicatie en burgergericht handelen. Ook werd op deze manier wat beter kennis met elkaar gemaakt. De bijeenkomst werd afgesloten met het uitdelen van de eerste opdrachten, waarmee de groep nu aan de slag kan.

Gezien de goede opkomst en enthousiaste inbreng van de groep was het een interessante en goede eerste bijeenkomst, waarvan er ongetwijfeld meer zullen volgen. In de toekomst zult u op allerlei manieren op de hoogte worden gehouden van de verrichtingen van deze klankbordgroep en kunt u nader met hen kennismaken.