Dienstenbond CNV

AEGON: Centralisatie of op locatie
05-07-2005

Het verzekeringsbedrijf is constant in beweging. De grootheid van de diverse fiscale, juridische- en organisatorische veranderingen lijkt alleen maar toe te nemen. Aegon heeft ruim anderhalfjaar geleden op deze sterk veranderende verzekeringsmarkt geanticipeerd door een ingrijpende herstructurering door te voeren op basis van het uitgangspunt dat de kwalitatieve en kwantitatieve werkgelegenheid per locatie gewaarborgd zou blijven gedurende de looptijd van het traject. Als CNV Dienstenbond hebben we het idee dat dit principe nu heel erg los wordt gelaten.

Daarop hebben we, naar aanleiding van de gemeenschappelijke kaderledenvergadering contact gezocht met uw werkgever om ons zelf met spoed bij uw werkgever uit te nodigen. Wij constateren dat de werkgelegenheid per locatie ons inziens sterk onder druk komt te staan nu met name de plannen rondom de centralisatie" van enkele marketingactiviteiten van de Marketing en Verkoop Intermediair naar Den Haag aan het personeel ter plaatste is gepresenteerd. De Centrale Ondernemingsraad heeft dan ook van uw werkgever een adviesaanvraag op hoofdlijnen ontvangen. Over de personele gevolgen wordt nog niet gerept maar het lijkt ons reëel om te veronderstellen dat het hier meer zal gaan om een krimpscenario dan dat er voor een ieder vervangend intern werk zal zijn.

Als CNV Dienstenbond baseren wij deze veronderstelling op het feit dat tijdens de herstructurering, de door de meeste hierdoor onstaande boventallige medewerkers nu daadwerkelijk intern zijn herplaatst. Het opnieuw intern herplaatsen van medewerkers op dezelfde locatie zal dus enorm lastig blijken te zijn als er geen ander vervangend werk naar de locatie komt. Vraag zal zijn welk werk er naar welke locaties wordt toebedeeld en op welke wijze Aegon Directie Nederland de sociale gevolgen denkt op te kunnen opvangen bij de locaties die ondergesneeuwd lijken te worden.

Inmiddels hebben wij van uw werkgever begrepen dat zij op korte termijn ons als vakorganisaties zullen uitnodigen om deze problemen te bespreken. Los van de centralisatie van (een deel) van de marketingsactiviteiten zijn er ook andere afdelingen die te maken krijgen met een organisatiewijziging. Denk alleen maar aan de aankondiging dat de afdeling Verkoopondersteuning Binnendienst te Leeuwarden ook nog ter discussie staat. Het lijkt ons als CNV Dienstenbond raadzaam om ook hierover door uw werkgever geïnformeerd te worden. Als CNV Dienstenbond verzoeken wij u dan ook om ons te informeren omtrent welke vragen u graag door uw directie beantwoord wilt zien. Neem dan ook gerust contact op met uw bestuurder Gert-Jan Seffinga. Hij is te bereiken op telefoonnummer 0512-583 440 of per e-mail g.seffinga@cnvdibo.nl