Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-501       |
|                                            |Arnhem|5 juli 2005    |
|                                            |,     |               |
VERZAMELPERSBERICHT GS 5 JULI 2005

Subsidiëring faunabeheereenheden 2005 (A2) GS vragen Provinciale Staten subsidie te verlenen aan de drie Gelderse faunabeheereenheden (FBE's) voor financiële ondersteuning in 2005. De Stichting Faunabeheereenheid Veluwe ontvangt maximaal E 70.000,--, Stichting Faunabeheereenheid Rivierenland maximaal E 35.000,-- en Stichting Faunabeheereenheid Oost Gelderland maximaal E 35.000,--. De provincie Gelderland ontvangt van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geld voor de uitvoering van de Flora- en Faunawet.

Ruim 6 ton subsidie voor drie projecten dementie (A3) Drie projecten die als doelgroep dementerenden en hun mantelzorgers hebben, ontvangen een subsidie van totaal E 627.748,--. Zij richten zich op de witte vlekken in het provinciale beleid voor deze doelgroep. Dat zijn de fase van diagnosestelling bij de huisarts, verbetering van de afstemming van het regionaal aanbod op de regionale vraag en het ontwikkelen van voldoende ontmoetingscentra voor mensen met dementie en de mantelzorgers. De projecten waaraan subsidie is verleend zijn Gelderland Implementatieproject Dementie Disease management (E 282.278,--), implementatie Landelijk Dementie Programma in Gelderland (E 345.470,--) en projecten gericht op het ontwikkelen van Ontmoetingscentra voor dementerenden en mantelzorgers (E 137.252,--).

Subsidieregeling Verplaatsing Intensieve Veehouderijen-Gelderland voor vaststelling naar PS gestuurd (A5) Op termijn worden intensieve veehouderijen uit de extensiveringsgebieden, waar volgens de reconstructieplannen de natuur voorrang heeft, verplaatst. Om deze verplaatsingen mogelijk te maken, leggen Gedeputeerde Staten de subsidieregeling "Verplaatsing Intensieve Veehouderijen-Gelderland" (VIV-Gelderland) ter vaststelling aan Provinciale Staten voor. Na vaststelling door PS en goedkeuring door de Europese Commissie hopen GS eind 2005 de regeling voor een eerste tranche open te kunnen stellen. Zie apart persbericht
Regiorail Stedendriehoek stap dichterbij (C1) Met NS wordt morgen, 6 juli 2005, door gedeputeerde Marijke van Haaren namens Gedeputeerde Staten een contract afgesloten voor de bediening van de stations Twello en Apeldoorn-Osseveld. Het college voert hiermee de opdracht uit van Provinciale Staten van 8 februari van dit jaar. Als de Minister van Verkeer en Waterstaat dit contract goedkeurt, is de weg vrijgemaakt voor de bouw van deze twee stations. Ook de daarvoor noodzakelijke aanpassing van het emplacement Apeldoorn is geregeld. Het streven is om in september 2006 beide stations in gebruik te nemen. Zie apart persbericht.

Voorbereiding fietspad Zelhem-Ruurlo stopgezet (C3) Hoewel het fietspad Zelhem-Ruurlo in het uitvoeringsprogramma Fiets 2000-2003 staat, hebben GS besloten de voorbereiding nu stop te zetten. Redenen voor de stopzetting zijn dat de grondverwerving stukken duurder uit valt, er te weinig geld in het Fonds Fiets zit en er weinig gebruik wordt gemaakt van dit fietspad. In het kader van het fietsbeleid zoals beschreven in het Provinciaal Verkeer en Vervoer Plan (PVVP), houden GS de prioriteit en het tijdstip van uitvoering bij het programma 2007 nog eens tegen het licht.

Provinciale wegen N339 en N826 overgedragen aan gemeente Lochem (C7) De Deventerweg (N339) en de Zutphenseweg (N826) worden zonder afkoopsom aan de gemeente Lochem overgedragen. GS stellen een bijdrage van E 183.490,-- beschikbaar aan de gemeente voor de noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd in combinatie met eigen, door de gemeente te bekostigen aanpassingen aan de wegen.

Ruim 63 miljoen euro beschikbaar voor verkeer en vervoer (C8) In 2005 wordt E 63.174.000,-- door het Rijk ter beschikking gesteld voor de uitvoering van de Wet Brede DoelUitkering (BDU) verkeer en vervoer. In 2005 wordt dit bedrag over de volgende onderwerpen verdeeld: Voor openbaar vervoer is E 50.913.402,-- en voor regionale middelen is E 11.434.598,-- beschikbaar. Het thema Educatie en Handhaving krijgt E 615.000,-- en het mobiliteitsmanagement krijgt E 211.000,--.

Activiteiten 2005/2006 van Dienst Landelijk Gebied voor provincie Gelderland vastgelegd in Prestatieafspraak (C17) De Dienst Landelijk Gebied (DLG) levert een belangrijke bijdrage aan het realiseren van de beleidsdoelen van GS. In de Prestatieafspraak zijn de activiteiten vastgelegd die de DLG in de periode 2005-2006 gaat verrichten. Het werk heeft betrekking op landinrichting, reconstructie, subsidieverlening en vastgoed. Voor de verdere uitvoering van de drie reconstructieplannen in Gelderland stelt de DLG uitwerkingsplannen op. Ze handelt verder subsidie-aanvragen Gebiedsgericht Beleid af en begeleidt intensieve veehouderijbedrijven die willen verplaatsen. Verder ondersteunt de DLG Landinrichtingscommissies bij de voorbereiding en uitvoering van landinrichtingsprogramma's. Ook verwerft zij gronden in de Ecologische Hoofd Structuur om die vervolgens door te leveren aan Natuurbeschermingsorganisaties of particulieren. Nieuwe zoektocht naar de beste vervoerder voor de Valleilijn (C18) Voor de aanbesteding van de treindienst Ede/Wageningen - Amersfoort is door Gedeputeerde Staten een aangepast bestek vastgesteld. Op het vorige bestek en programma van eisen van 11 januari zijn geen offertes uitgebracht. Vervoerders vonden er teveel onzekerheden in zitten. Uiterlijk 5 oktober moeten offertes voor deze hernieuwde aanbesteding bij de provincie binnen zijn. De vervoerder aan wie deze concessie eind van dit jaar wordt gegund mag vanaf december 2006, als enige en maximaal 15 jaar lang, het treinvervoer op het traject Ede/Wageningen - Amersfoort verzorgen. Zie apart persbericht.

Foerageergebieden voor overwinterende ganzen en smienten (C19) Er is een nieuw besluit genomen over de foerageergebieden voor overwinterende ganzen en smienten. Dit besluit vervangt het besluit van 28 september 2004. Dat is herzien omdat hierin slechts 8.359 ha als foerageergebied is aangewezen en een aantal mensen niet de kans hebben gehad een reactie te geven op wijzigingen. In het besluit zijn nog eens 812 ha aangewezen als foerageergebied. Binnengekomen reacties hebben voor het merendeel betrekking op grenscorrecties. Deze verzoeken zijn bijna allemaal gehonoreerd.

Spreidingsplan ambulancezorg na inspraak vastgesteld (C21) Het ontwerpspreidingsplan is in maart 2005 vastgesteld en inmiddels in de Commissie Welzijn besproken. Op het ontwerpspreidingsplan zijn 34 inspraakreacties binnengekomen van onder andere gemeenten, ambulancediensten, zorgverzekeraars en burgers. Het spreidingsplan wordt op één punt aangepast. Standplaats Deventer (5 ambulances) wordt in het Gelderse spreidingsplan opgenomen totdat overeenstemming is bereikt over de congruentie van de ambulance-regio's Noord- en Oost-Gelderland en IJsel-Vecht met de gelijknamige politieregio's.begrenzing van de WGR-regio's (Veiligheidsregio's).