Gemeente Leeuwarden

Beelduitsnede van de wegenkaart Beelduitsnede van de wegenkaart

Luchtkwaliteit in Leeuwarden verbeterd

Bron: Gemeente Leeuwarden (05-07-2005) De luchtkwaliteit in de gemeente Leeuwarden is - ondanks de groei van het verkeer - licht verbeterd ten opzichte van de meting in 2001. Dit komt in belangrijke mate door het schoner worden van motoren en het feit dat steeds strengere eisen gelden voor de industrie.

Deze conclusie wordt o.a. gemeld in het rapport over de luchtkwaliteit over het jaar 2004, dat de gemeente Leeuwarden heeft opgesteld. De gemeente is verplicht om driejaarlijks een dergelijk onderzoek te verrichten.

Bij het nieuwe onderzoek zijn twee kleine overschrijdingen van de luchtkwaliteitsnormen geconstateerd. Dit zijn de Prins Hendrikstraat en Achter de Hoven. Hier is teveel fijn stof geconstateerd. Dit komt vooral door de hoeveelheid verkeer ter plaatse in relatie met de aanliggende bebouwing.

De maatregelen aan de binnenring zullen volgend jaar worden afgerond waardoor de Prins Hendrikstraat geen doorgaande route meer is. De verwachting is dat zeker in 2010 (maar vermoedelijk al volgend jaar) aan de wettelijke normen kan worden voldaan. Omdat er strengere eisen gaan gelden voor motorvoertuigen en door de invoering van roetfilters zal ook Achter de Hoven in 2010 naar verwachting aan de wettelijke normen kunnen voldoen.