Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 217

datum: 5 juli 2005

College stelt regeling historische en bijzondere schepen Eemhaven Amersfoort vast

Het college van B&W heeft een regeling vastgesteld voor de toewijzing van ligplaatsen voor historische en bijzondere schepen in Eemhaven Amersfoort. Vorige maand is de gemeente gestart met de aanleg van de haven. De kade van de Kleine Koppel wordt ingericht als permanente aanlegplaats voor ongeveer 10 van deze schepen. Voor toewijzing van de ligplaatsen wordt een adviescommissie ingesteld. Deze commissie beoordeelt de inschrijvingen op drie aspecten: beeldkwaliteit, branchering/bedrijfsplan en hoogte van de huuraanbieding. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden tot 30 september 2005.

Aan de kade van de Kleine Koppel zijn ongeveer 10 ligplaatsen voor historische en bijzondere schepen beschikbaar, afhankelijk van de lengte van de schepen. Een aantal ligplaatsen is bestemd voor commerciële activiteiten en een deel voor particuliere schepen. Eemhaven Amersfoort gaat in mei 2006 open. Om ervoor te zorgen dat op dat moment historische en bijzondere schepen in de haven liggen, is het noodzakelijk de toewijzing van de ligplaatsen aan de Kleine Koppel nu alvast mogelijk te maken. Dat geeft de ligplaatshouders voldoende tijd om zich voor te bereiden. Daarom heeft het college een regeling vastgesteld voor de toewijzing van ligplaatsen. Ook is de Algemene Plaatselijke Verordening op dit punt aangepast. Er wordt nog gewerkt aan een nieuwe ligplaatsenverordening voor geheel Amersfoort, waarin alle regels voor verschillende scheepstypen en ligplaatsen worden vastgelegd. Deze verordening zal naar verwachting in mei 2006 gereed zijn.

Voor de toewijzing van de ligplaatsen wordt een adviescommissie ingesteld. Deze commissie beoordeelt de inschrijvingen op drie aspecten: beeldkwaliteit, branchering/bedrijfsplan en hoogte van de huuraanbieding. De adviescommissie bestaat uit vier leden. Een extern deskundige op het terrein van beeldkwaliteit, een extern deskundige op gebied van historische schepen en een gemeentelijk deskundige in branchering/bedrijfsplannen. Wethouder De Wilde van het Centraal Stadsgebied (CSG) is voorzitter van de adviescommissie. De commissie brengt advies uit aan het college van B&W. De inschrijvingstermijn loopt door tot 30 september 2005. Geïnteresseerden kunnen terecht op www.amersfoort.nl voor informatie over de regeling en een inschrijfformulier.

De afgelopen tijd hebben zich al verschillende geïnteresseerde particulieren en ondernemers gemeld. Nu de procedure voor toekenning van de ligplaatsen aan de Kleine Koppel is vastgesteld, kunnen zij zich officieel gaan inschrijven. Hierover worden ze op korte termijn per brief geïnformeerd.

Informatie: Simone de Jong, communicatieadviseur sector SOB, telefoon (033) 469 42 69, e-mail: s.dejong@amersfoort.nl.


---- --